Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde evleri hasar alan veya yıkılan depremzedelerin talebi olan emsal artışı hakkında tartışmalar sürüyor. Gelinen noktada; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e emsal artışı vermesi noktasında talimat vermişti. Bunun üzerine depremin en çok etkilediği Bayraklı’da Belediye Meclisi’nde depremde hasar alan ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli binalar için emsal artışını içeren önerge kabul edilmişti. Yüzde 30 emsal artışı talep eden depremzedeler Bayraklı Belediye Meclisi’nin kararına tepki gösterirken gözler 11 Ekim tarihinde yapılacak ve emsal artışının değerlendirileceği İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclis toplantısına çevrildi. Emsal artışı ile ilgili İBB Meclisi’nden ne karar çıkacağı merakla beklenirken İzmir’de 15 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş olan CHP’li Aziz Kocaoğlu’ndan flaş bir çıkış geldi. Kocaoğlu, emsal artışı konusunda basın mensuplarına çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

‘UZLAŞIYLA ÇÖZÜLMELİ’
Basın mensuplarının sorusu üzerine emsal artışı hakkındaki görüşünü açıklayan Aziz Kocaoğlu, “Belediye başkanlığı benim deyimimle planlamada başlar planlamada biter. Planlama ve imar çok önemli. Bu bir afet sonrası ortaya çıkan durum; ilçe belediyelerinin de imar yetkisi yok tüm yetki Büyükşehir’de… O bölgedeki ilçe belediyelerimiz Büyükşehir ile görüşerek meslek odalarının da kabul edebileceği bir yoğunluk artışı ile hem mağduriyetin giderilmesi hem de planlamanın ilkelerinin bozulmamasını sağlamalı. Arkadaşların ortak bir yol bulabileceğine inanıyorum” dedi. Depremzedelerin en az yüzde 25’lik emsal artışı talebinin hatırlatılması üzerine de konuşan Kocaoğlu, “Ben buna bir şey diyemem, uzlaşı ile çözülmeli” açıklamalarında bulundu. 

‘EMSAL KARAR YARATMAMAYA DİKKAT EDİLMELİ’
“Emsal artışı olmadan dönüşüm mümkün mü?” sorusunu da yanıt veren Kocaoğlu, “Bu bir dönüşüm değil; maalesef kentsel dönüşümüm anlamı iktidar partisi olarak yozlaştırıldı. Bu yıkılan binanın yapılması meselesi. Bir kara parçasının yıkılıp düzenlemesi, yeşil alanlar, kent ormanları, caddeler, sosyal tesislerin yapılması değil. Bu bina yıkıp bina yapmak. Babamdan kalan bina yıkılmış, eskimiş yıkıp yerine aynı binayı yapıyorum gibi bir şey… O yüzden bunu kentsel dönüşüm olarak değerlendirmemeli. Afet olmuş, vatandaşın binası oturulamaz hale gelmiş… Nasıl çam sakızı çoban armağanı telafi edebiliriz… Sadece belediye de değil; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden yerel yönetimlere kadar depremzedelere destek olmalı. Ancak hepsini imarla karşılayalım, hepsini hükümet karşılasın ya da hepsini belediye karşılasın diye de olmaz. Bunun bir ortak noktada usulü ile çözülmesi lazım. Hem mağduriyet giderilmeli hem de emsal teşkil etmemeli. Bir yöneticinin en çok dikkat edeceği şey emsal karar yaratmamaktır. Çok masum bir karar yaratırsınız o çok farklı bir karara, sorumluluğa ya da soruna ulaşabilir. O yüzden buna çok dikkat etmeli” diye konuştu.

‘HÜKÜMET GÖVDESİNİ SOKMALI’
“Ben iktidar partisinin milletvekillerinin açıklamalarını izliyorum, son derece haksız olduklarını, belediyeye yükü yıkıp popülist konuşmalar yaparak vatandaşın mağduriyetin giderilmeyeceğini ve en büyük gücün merkezi hükümette olduğunun da bilinmesini istiyorum” diyerek açıklamalarını sürdüren Kocaoğlu, “İzmir’de üretilen tüm vergilerin yüzde 95’ini merkezi hükümet alır, yüzde 5’ini belediyeler alır. Bir afet ve ihtiyaç olduğunda biz yüzde 5’inden vereceğiz, merkezi hükümet yüzde 95’inden verecek. Bu oranın hiçbir zaman unutulmaması lazım. Kısacası yerel yönetimler bu işe elini sokuyorsa merkezi hükümet gövdesini sokmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi