İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya, 2014 yılı Ekim ayındaki Kobani eylemi sırasındaki olaylarda ölen Ekrem Kaceroğlu'nun avukatları Nezahat Paşa Bayraktar, Mustafa Rollas, Fırat Sandalcı ile sanıkların avukatları Ercan Dönmez ve Abdülkadir Kumbasan katılırken, 'Kasten adam öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklar Murat K., Suat D., Kubilay A. ve Reşit A. gelmedi. Duruşmayı HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da izledi.

Avukat Mustafa Rollas, sanıkların duruşmaya gelmemiş olmamaları nedeniyle adil ve etkin yargılama hakkının ellerinden alındığını öne sürdü. Sanıkların tutuklanmasını, eğer tutuklanmayacaksa adil yargılama için duruşmaların takibinin sağlanması amacıyla, adli kontrol hükümlerinin uygulanıp duruşmaya getirilmelerini talep etti.

Avukat Nezahat Paşa Bayraktar da dosya kapsamındaki delillerin onda biriyle birçok kişinin tutuklandığını, bu dosyanın niteliği dikkate alındığında eylemin polis denetiminde gerçekleştirildiğinin kamera kayıtlarında yer aldığını iddia ederek, sanık Reşit A.'nın tutuklanmaması nedeniyle mağdurların duruşmaya gelmek istemediğini ifade etti. Paşadan, sanıkların tutuklanmasını istedi.

Sanık Reşit A.'nın avukatı Ercan Dönmez, müvekkilinin talep üzerine geçen duruşmaya geldiğini, ancak katılan avukatları tarafından kendisine soru sorulmadığı gibi duruşmalardan vareste tutulma kararı olduğunu hatırlatarak, tutuklanma taleplerinin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklanma talebinin reddine, eksik evrakların beklenmesine karar vererek, duruşmayı kasım ayına erteledi.

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Ekrem Kaceroğlu'nun nasıl öldürüldüğüne dair somut deliller olmasına rağmen sanık olmadan yargılanmanın yapıldığını, bunun da hukuk sistemin ne kadar yanlı olduğunun göstergesi olduğunu öne sürdü.

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi