Ege Üniversitesinde “Görme Engelliler İçin Sesli Kitap Eğitimi” konulu program gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nde görme engellilere eğitim desteği sunmak amacıyla için bir araya gelen gönüllü akademisyenleri bilgilendirmek amacıyla sesli kitap eğitimi konferansı düzenlendi. Konferansta, Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Özgökbel Bilis ve EÜ Kütüphanesi Görsel İşitsel Materyal Birimi Sorumlusu Ayşe Seven konuşmacı olarak yer aldı.

Programda konuşan Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, gerçekleştirilen proje ile herkesin eşit düzeyde eğitim almasını hedeflediklerini vurguladı. Engelli öğrencilerin yükseköğrenim yaşantıları boyunca karşılaştıkları engelleri saptamak, ortadan kaldırmak ve “Erişilebilir Bir Kampüs” oluşturmak amacıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Piştav Akmeşe; “Engelli öğrencilerin eğitim, kampüs ve yurt yaşamları sırasında engelleri nedeniyle karşılaşacakları zorlukları en aza indiriyoruz” dedi.

Piştav Akmeşe, “Görme engelli öğrencilere kampüse adapte olmaları için oryantasyon eğitimi veriyoruz. Görme engelli öğrencilere verdiğimiz bir diğer hizmet ise Android İşletim Sistemi’ne yüklenen kişiye özel navigasyon programları. Görme engelli öğrenciler için EYBİS (Engelsiz Bilgilendirme ve Yönlendirme Sistemi) ve EBA (Engelsiz Bilgilendirme Asistanı) Ege Üniversitesinde hayata geçirildi. EYBİS görme engelli öğrencilerin kampüs yaşamına akıllı cep telefonu aracılığıyla kolayca adapte olmaları, kampüs içerisindeki yerleşimler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan sesli betimlemeyle yönlerini bulmaları ve bu sistemin kurulu olduğu yerlerde kendi rotalarını tanımlayabilmeleri amaçlanıyor. Standart haritalama işleme yanında Engelsiz Ege Birimine başvuran her öğrencimiz için sistem bireye özgü olarak da hazırlanıyor. EYBİS sisteminin saha çalışmaları ve geliştirilmesi devam ediyor. EBA, sesli olarak sorulan sorulara asistanın sesli karşılık vermesi temeline dayanıyor. Böylece EBA, üniversite hizmetlerine yönelik bilgiye erişim aşamalarını engelli bireylerin kolayca ulaşabileceği şekilde sunmayı hedefliyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Pınar Özgökbel Bilis ise konuşmasında görme engelliler için sesin önemine değindi. Sesli kitabın kategorisine göre oluşum sürecinden ve dikkat edilmesi gereken kurallardan bahseden Bilis, Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ndeki sesli kitaplara sadece görme engellilerin kişiye özel şifreleri ile ulaşabileceğini söyledi.

Görsel İşitsel Materyal Biriminin 2009 yılından beri görme engelli öğrencilere hizmet verdiğini söyleyen Ayşe Seven, “ Ben de sesli kitap seslendiriyorum. Öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda akademik kitapları seslendiriyoruz ve online olarak hizmete sunuyoruz” diye konuştu.

Ege Ajans

Editör: Haber Merkezi