Cengiz Aldemir/ANKARA- Konuyu Meclis gündemine taşıyan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Ankara'da 2018 yılında bir plazanın 20'nci katından düşerek hayatını kaybeden Şule Çet'in ölümünün aylarca "intihar mı cinayet mi?" diye tartışıldığını ve sonuçta öldürüldüğünün ortaya çıktığı örneğini paylaştı.

SON 2 YILDA EN AZ 28 KADIN YAŞAMINI YİTİRDİ 

Son yıllarda buna benzer şüpheli kadın ölüm haberlerinin sürekli olarak basına yansıdığını anımsatan CHP'li Kılıç, "Son 2 yılda en az 28 kadın evde yalnız değilken, balkondan ya da pencereden düşerek yaşamını yitirmiştir. Şüpheli olarak kayıtlara geçen bu ölümlerin birçoğu aydınlatılamamış, soruşturması tamamlanan bazı dosyalarda ise "intihar ettiği” öne sürülen kadınların öldürüldüğü ortaya çıkmıştır" dedi. 

KADIN ÖLÜMLERİ BİLİNENDEN DAHA FAZLA 

Farklı illerden ve basına yansıyan yüksekten düşmeye bağlı yaşamını yitiren kadın ölümlerini anımsatan CHP'li Kılıç, "Kocaeli'de Sefanur Çağlar, Melike Şahin, Gaziantep'te Adile Kılınç, Duygu Delen, Osmaniye'de Naime Özbulat Taş, İstanbul'da Şebnem Köker, Sevcan Demir, Ebru Cızdan Ankara'da Gamze Açar, İzmir'de  Selma Erergin, Zonguldak'ta Ayşe Özgecan Usta gibi basına yansımayan vakalar da eklendiğinde yüksekten düşme sonucu şüpheli kadın ölümlerinin sayısının çok daha fazla olduğu düşünülmektedir" ifadelerini kullandı.

OTOPSİ TESPİTLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Yüksekten düşme sonucu şüpheli ölen kadınların otopsisinde tespit edilen travmatik lezyonların (yaralar) ölüm sebebinin ortaya çıkartılmasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Kılıç, "Kadının düşme açısı ve düşme hızı önemlidir. Serbest düşen bir insan vücudunun havada izlediği yolla, aşağı atılan bir insanın havada izlediği yol farklı olmaktadır. Eğer düşüş anıyla ilgili bir kamera görüntüsü varsa, bu görüntüden yola çıkılarak da olayın aydınlatılması yoluna gidilmektedir" bilgisini paylaştı.

KONU ARAŞTIRILMALI 

Yüksekten düşme sonucu yaşanan ölüm olaylarının tamamının kadınlara ait olduğuna dikkat çeken CHP'li Kılıç, kadınların tercih ettiği intihar yöntemleri arasında yüksekten atlama birinci sırada olmadığını, kadınların çoğunlukla şiddet içeren intihar yöntemlerini seçmediğini, bu yöntemleri daha çok erkeklerin seçtiğini söyledi.

Kılıç, "Bütün bu nedenlerle yüksekten düşmeye bağlı artan şüpheli kadın ölümlerinin araştırılması, gerçek nedeninin belirlenmesi ve kadın ölümlerinin bir daha yaşanmaması için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla, meclis araştırması açılmalıdır." dedi.

Editör: Haber Merkezi