İZ GAZETE- Özgür Coşkun’un İZ Tv’de sunduğu Sektör programının konuğu İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkan Adayı Doğan Kılıç oldu. Adaylık sürecine dair konuşan Kılıç, kazanması halinde gerçekleştireceği projelerden de bahsetti.

Sektörümüzün sıkıntılarını yaşayarak gördüklerini söyleyen Kılıç, “Lokantacılık yapıyorum. Mutfağından gelen bir mesleğin sahibiyim. Daha önceki seçimi kaybettikten sonra ertesi gün yeniden adaylığımı açıkladım. O günden beri sahadayız. Esnafın yanındayız, dertlerini dinliyoruz.  Sorunları bilerek yola çıktığımız için bu dönem başaracağımıza inanıyorum. Esnaf arkadaşlarımıza da çağrı yapıyorum. Oyunu kime verirsen ver. 4 yılda bir kere de olsa gel genel kurulda oyunu kullan. Kime oy verdiğini bil. Odana sahip çık. Sonra yakınma” diye konuştu. 

‘ESNAF KAN AĞLIYOR’

Esnafın sıkıntıları olduğun altını çizen Kılıç, “Oda yönetiminden kaynaklanan, yapılanmadan, ekonomiden kaynaklanan sorunlar vardı. Aykut Yenice federasyon başkanı olduktan sonra İzmir boşta kalmıştı. Türkiye genelinde 104 oda var. Birer hafta arayla gezseniz İzmir’e zaman kalmıyor. Böyle olunca İzmir boşta kaldı. Dolayısıyla yönetim kurulu üyelerinin İzmir’le daha fazla ilgilenmesi lazım. Ama maalesef sahipsiz kaldı. Bu boşluğu görünce de aday olduk. Birer birer tüm esnafa gidip dokunuyorum.  Her bölgeden yöneticimiz var. Her ilçeyi dolaştım. Yaşanan ekonomik kriz yüzünden zor durumdayız. Esnaf hakikaten zor günler geçiriyor. Dövize endeksli çalıştığımız için ekstra etkilendik. Esnafın şevki de kırılmış durumda. Kime gitsem dükkânını satma ya da devretme derdine düşmüş” şeklinde konuştu. 

 ‘BU SEÇİMİ ALACAĞIZ’

Oda’nın henüz seçim kararı almadığını ifade eden Kılıç, “Oda seçimleri her zaman Ocak’ın ilk haftası olurdu. Şu an salon ve tarih belli değil. Yönetim karar aldığında duyacağız. Şu an herhangi bir takvim yok. Ama biz Ocak’ın ilk haftası seçim olacakmış gibi hazırlanıyoruz. Bu seçimi alacağız. Tahmini falan yok. 5 yıldır çalışıyoruz. Sorunları yakından biliyoruz. Tabii ki takdir esnafındır. Ama bu seçimi alacağız. İddialıyız. Bu saatten sonra çok da mütevazı olmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘BAŞARILAR DİLERİM’

Diğer adayların oluşturduğu ittifakları da değerlendiren Kılıç, “Niye birleştin demek doğru değil. Biz de daha önce birkaç sefer bir araya geldik ama anlaşamadık. Diğer adaylar bir araya gelip anlaşmışlar. Hayırlı olsun demekten başka bir şey düşmez bize” diye konuştu. 

PROJELERİNİ SIRALADI

Gerçekleştireceği projelere dair açıklamalarda bulunan Kılıç şöyle konuştu: 

“Kazanırsak İzmir’le beraber yöneteceğiz. Her bölgede yöneticimiz olacak. Gidip esnafla bire bir konuşacağız.  Odanın 2 avukatı olacak. Üyelerin bir sıkıntısı olduğunda danışma ücreti de olmadan hızlıca yönlendirme yapabilecek. Yerel yönetimlerle uyum içinde, sorunsuz bir yönetim olacak. Esnaf sıkıntıda. Ödemelerimizi yapamıyoruz. Esnaf Kefalet Kooperatifimiz yok. Bu açığı gördüğümüz için esnaf adına bir şeyler yapmak istiyoruz.

İZMİR MUTFAĞI

Mutfaf fastfooda teslim oldu. Çünkü eleman yetiştiremiyoruz. Bu yüzden İzmir mutfağı köreldi. Ege mutfağını canlandırmak için seminerler yapacağız. Eğitimler de vererek İzmir mutfağını hak ettiği yere getireceğiz.  

ELEMAN SORUNU

Mesleğimizin en büyük sorunu nitelikli eleman bulamamak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İŞKUR ortaklığında iş garantili eleman yetiştirilen bir proje var. Ancak bu projenin içerisinde Lokantacılar Odası da olmalıdır. 

GAZİNOCULAR

İzmir’de ışığı sönmeyen tek bir esnaf kesimi varsa o da Lokantacılar Odası’nın üyeleridir. Gecenin 4’üne kadar gazinolar, barlar açık. Sabahın 4’ünden itibaren de çorbacılar açıktır. İzmir’de ortalama 600 tane içkili mekân var. Hepsi bizim odaya kayıtlı. Gazinocuların Kahveciler Odası’na kaydırılacağına dair söylentiler var. Eğer böyle bir şey olursa da üzülürüm. Onunla da ilgileneceğiz. 

FİYAT TARİFESİ

Bir yılda bir ürüne 50 defa zam geliyor. En az 6 ayda bir fiyat verilmesi lazım. Verilmediği zaman da suç. Eğer yapmazsa cezai işleme tabi tutulur. Göreve geldiğimizde fiyat tarifsiyle ilgili düzenleme yapacağız v esnafa yansıyacak. 

KOOPERATİF

Güzel bir proje yapıp devlet yetkililerine götürürsün. Olmayacak bir şey değil. Bakkallar Odası İZBAYBAY adında bir işletme kurmuş. Bakkal gidip oradan alışveriş yapıyor. Kooperatif kurmak bu kadar zor bir iş değil. Yeter ki iste. Birinci elden alışveriş yapmış olacaksın

KAYIT DIŞILIK SORUNU

Küçük esnaf olarak 22 iş günü içinde 18 gün devlete vergi ödüyoruz. Kayıt altındaki 20 kalem vergi öderken kayıt dışı kestiği fişin vergisini ödüyor. Onun için bunu engelleyeceğiz. Herkes eşit şartlarda yarışsın diye mücadele edeceğiz. Kimseyi haksız rekabetin altında ezdirmeyeceğiz. Yöneticiler niçin var? Çok yaptırım gücümüz olmayabilir ama kamu kurumlarına ileteceğiz ve onlar da gerekeni yapacak.”              

DERLEYEN: NİL KAHRAMANOĞLU

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Editör: Haber Merkezi