ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Son dönemde giderek artan ötekileştirici, dışlayıcı ve ayrımcı söylemlere maruz kalan LGBTİQ+ bireylerin var olduğunu ve asla yalnız olmadıklarını göstermek adına başlattığımız söyleşi dizisinin ilk bölümünde Trans erkek Ege Ali Akyol ile konuştuk.

Kendinizi ne zaman, nasıl keşfettiniz?

3-4 yaşlarında fark edilir bir durum. Kıyafetler giydiğimde, oyuncak seçimlerinde, kadınlara yönelik ilgilerimde… O an evet, ben böyleyim diyemedim ama yaş ilerledikçe bu durum tam olarak oturuyor. Tam anlamıyla 13-14 yaşlarında, ergenlik döneminde kendimi buldum. Daha sonra 17 yaşında cinsiyet değiştirme kararı aldım. Fakat 21 yaşında hastane sürecine, hormona başladım. Dört ay sonra göğüs ameliyatı oldum. Bu arada sürecim devam etti. 22 yaşında da hastanede sürecim bitti. Sürecim bitikten sonra beş altı ay içinde de mahkemeye başvurdum ve rahim ameliyatı oldum. Rahim ameliyatı olup üremeden yoksun olduktan sonra da kimlik davamı açtım.

‘KABUL ETMEDİLER’

Aile ve arkadaş tepkileri ilk başta ne oldu?

Kabul etmediler. İlk ablama gittim, ‘göğüslerimi aldırmak istiyorum’ dedim. Kabul etmedi. Daha sonra anneme gittim o da aynı tepkiyi verdi. Aile fertlerimden olumsuz yanıt aldıktan sonra hastaneye gittim ve ben tek başıma sürece başladım. Onlara sadece bilgi verdim; ‘cinsiyet değiştirmek istiyorum şuan ne olacağını ben de bilmiyorum. Hep beraber göreceğiz’ diye. Daha sonra bir süre hiçbiriyle görüşmedim. Sakallarım çıktıktan sonra, yüz şeklim değişmeye başladıktan sonra, biraz daha kabullenir duruma geldiler. Tabii onlar da bilmiyordu hormon kullanılırken neye benzeyebileceğimi, ben de bilmiyordum. Ve alıştılar, alışmaları bir buçuk yıl sürdü.

‘ÖNCE KENDİNE ALIŞ!’

Türkiye’de trans erkek veya kadın olmanın ne gibi zorlukları var?

İlk başta hepimizin yaptığı hata kendimize alışmadan birilerine kendimizi kabul ettirmeye çalışıyoruz. Evet trans erkeğim kendimi hazır hissediyorum, trans kadınım kendimi hazır hissediyorum ama bunu önce kabullenmek gerekiyor. Ruhen evet kabullenmiş durumdayız ama bedenen? Beden değiştiğinde toplum zannediyor ki hemen değişti. Hayır, orada biz de kendimize alışıyoruz. Yıllardır var olan bir göğüs var göğüs kaldırılıyor, yıllardır var olan bir vajina var onun yerine bir penis geliyor. Yeniden bir insana alışıyorsunuz. Buna alışmak kendi için de çok zor. Daha sonra buna toplumu kabullendirmek çok zor.

İşe girişlerde, genelde işlerine bakmıyorlar da kadın mıdır erkek midir? Ne olduğu belli değil zaten, bu çalışamaz da damgası yiyorsunuz. Sanki beynimizle cinsiyet değiştiriyoruz da etraftaki insanlara saldıracağız gibi bir durum oluşuyor.

‘DOKTORLAR BİLGİLİ DEĞİL’

İkili ilişkilerde, partnerlerimize bu durumu açıklamak çok zor. Karşı taraf durumu sürekli cinselliğe yoruyor. Onun dışında yaşadığımız problemler genelde psikoloji. Hastanede yaşatılan problemler. Hastanelerde trans geçiş servislerinde çalışan doktorlar yeterli bilgiye sahip değil. Mesela hiçbir hastane, trans geçiş süreçleri hakkında bilgiye sahip değil. Evet, bir rapor veriyorlar ama neye göre veriyorlar, nasıl veriyorlar? Kişiyi tamamıyla tanımıyorlar. Her görüşmede nasılsın iyi misin, hoş geldin beş gittin, üç ay sonra gel! Bir yılsonunda sana şunu söylüyorlar, tamam gidip hormon alabilirsin. Neye göre bunu söylüyor onu o da bilmiyor. Belki o kişi çelişkide kaldı bunu bilmiyorlar derinlemesine konuşmuyorlar.

‘ESTETİK OPERASYONU!’

Göğüs ve penis ameliyatı nasıl gerçekleşiyor?

Göğüs ameliyatı estetik bir ameliyat olduğu için kişi on sekiz yaşından sonra istediği zaman bu ameliyatı olabilir. Çünkü bu burun ve silikon ameliyatı gibi estetik bir operasyon olduğu için cinsiyet değişimi olarak sayılmıyor. Nasıl gerçekleşiyor, iki meme yapısının tamamıyla boşaltılıp derinin gerdirilerek erkek göğüs kafesi görüntüsü elde ediliyor. İyileşme süresi de yaklaşık bir ay kadar. Kişi bir hafta sonra normalleşerek kendi hayatına dönebiliyor.

‘İZ OLMUYOR’

Penis ameliyatı da karın flebinden (deri) yapılıyor. Karındaki yağlı bölge alınıyor ve penis oluşturuluyor. Bu ameliyat da Türkiye’deki ilk operasyonlardan biri. Daha önce bir hastanede yapıldı ve başarısız oldu. Bizim hastanemiz bu operasyonu yapıp da başarılı olan tek yer. Normalde penis ameliyatlarında vücudun her yerinde yaralar oluyor. Bu yapılan ameliyatta şuan hiçbir yerde iz olmuyor. Sadece kasık bölgesinde bir çizgi oluyor, bu da kişinin dahi günlük hayatında bakıp da göremeyeceği kadar ince bir çizgi. His olarak hastadan aldığımız bilgiye göre, hisler gayet iyi şekilde. İlişki esnasında da kullanabileceği bir penis gerçekleştirildi. Doktor beyle buradaki amacımız tamamen sağlık. Penisin boyutuna takılmadan ilerliyoruz. Önemli olan burada kişinin sağlığı, ne kadar kısa sürede normal hayatına döneceği, ne kadar hızlı şekilde iyileşebileceği, psikolojisinin ne kadar az zarar göreceği. Bu ameliyatta ağrı sızı olayı, diğer operasyonlara kıyasla yok denebilecek kadar az. Bu arada önemli olan kişin psikolojisi ve ameliyat sonrası çabuk toparlanabilmesi. Çünkü işe dönmesi gerekiyor, zaten hayatından çok çalınmış. Bizim gayemiz, ameliyatta da mümkün olduğunca hayatından az çalmak.

Askerlik nasıl oluyor?

Askerlikten muaf olunuyor. Süreç tamamlandıktan sonra, eve kağıt geliyor onunla birlikte askerlik şubesine gidiyorsun, muayene oluyorsun ve bununla birlikte askerlikten muaf olmuş oluyorsun.

Üreme nasıl oluyor ?

Trans erkek yumurtalıklarını aldırtırdıysa sperm bankasıyla çocuk sahibi olabilir. Onun haricinde kök hücre dediğimiz omurilik sistemiyle çocuk sahibi olmak Dünya’da hiçbir yerde gerçekleşmedi. Denendi ama olumlu sonuç alınmadı. Şuan tek yöntem yumurta dondurma ve sperm bankası. Eğer kişi rahim yumurtalık ameliyatı olmadıysa; trans erkek hormon, testosteron kullanıyorsa onu bırakıyor. Östrojen ilaçlar kullanıyor, o yumurtaların tekrar canlanmasını sağlıyor. Canlanma ve büyüme gerçekleştikten sonra yumurtalar alınıyor ve donduruluyor, istediği zaman bir spermle birleştiriliyor ve anneye transfer yapılıyor. Burada da anne taşıyıcı anne oluyor.

Editör: Haber Merkezi