İZ GAZETE – KEMERALTI Hayat Platformu sözcüsü Cem Ceylan, İz WEB TV’de yayınlanan “Tugay Can ile Herkes Konuşacak” programına konuk olarak Kemeraltı esnafının çözüm bekleyen sorunlarını kamuoyu ile paylaştı. Kemeraltı’nın sosyal ve ekonomik yapısı itibariyle İzmir’in vazgeçilmez alanlarından biri olduğunu kaydeden Cem Ceylan, bölgede 10-12 bin esnafın dükkanının bulunduğunu bu sayının yaklaşık 80-90 bin kişilik bir istihdama takabül ettiğini söyledi.

Koronavirüs salgını sebebiyle zor zamanlardan geçtiklerini ifade eden ve Kemeraltı’nın hayatını sürdürülebilmesi için yaklaşık 10 gün önce birlik ve beraberlik kampanyası başlattıklarını belirten Cem Ceylan, “Kemaraltı esnafına teşekkür ediyorum. Eski esnafları ve mülk sahipleri, yaşadığımız zor günleri ‘Hep birlikte’ atlatacağız diyerek, destek oldular” dedi. Gerçekleştirdikleri kampanyaya Büyükşehir Belediyesi’nden çağrı gelmediğinin söyleyen Ceylan, “Bizim beklediğimiz elimizden tutması değildir. Yapacağı şeyler yapması gerekilen şeylerdi. Küçük sorunlarımız var, fiziksel koşullar düzeltilsin. Buralara lamba takalım. Gece de yaşasın bu çarşı. Sosyal donatı ve hijyen sorunu var bunlar hallolsun istedik. Şimdi de sokaklar boşken Büyükşehir Belediyesi’nin departmanları hızlıca harekete geçmeli bunun için. Sokak aralarında ufak ufak çalışmalar var bunu görmezden gelemem. Bunun için de ayrı teşekkür ediyorum. Daha hızlı daha kapsamlı işler yapılması gerekiliyor” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRI

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından maddi durumu kötü olan ailelere yapılan koli yardımına dair bir de çağrıda bulunan Cem Ceylan, “Bu çok güzel bir çalışma. Erzak kolilerini Kemeraltı çarşısından tedarik edip; ihtiyaç sahiplerine ulaştırılsaydı Büyükşehir çalışanının eliyle, güzel bir sinerji olmaz mıydı? Yardımların tedariki buradan yapılmış olsaydı esnaflara yapılacak en büyük destek bu olurdu. Kolilerin içi Kemeraltı’nın ürünleriyle doldurulursa yardım kolileri daha çok anlam kazanacaktır. Bölgesel yardımlaşmayı arttırılacaktır” diye konuştu.

Kemeraltında vakıf kiracısı durumunda bulunan Cem Üsküp ise kiraların ötelenmediğini belirterek “Nisan ayı kiralarımızı yatırdık. Kiraların yatırılması gerektiğine dair tebligat geldi. Kemeraltı Esnaf Dernekleri’nin bir dilekçesi oldu. Kemeraltı’nda ticaret yaparak kazandıkları mülklerini vakf eden ecdatlarımız, kemeraltı kullanımı için vakf etmişlerdir. Devletin daha çok zenginleşmesi için değil! Kemeraltı böylesine zor günlerden geçerken, Vakıflar Müdürlüğü’nün öncelikle Kemeraltı esnafının yanında olacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.



Bir diğer kemeraltı esnafı Mustafa Gaffaroğlu ise “Biz esnaflar birbirimize bakıyoruz, kimsenin yardımı üzerimizde yok. Dünyayı saran hastalık Ülkeye, İzmir’e ve bize de zarar verdi. Kemeraltı’nda birçok dükkân kapatıldı. Fakat masrafları ve kirası durdurulmadı. Vergisi, elektriği alınmaya devam ediliyor. Dışarıdan güçe takviyeye ihtiyacımız var” dedi. Gaffaroğlu, “İş yerini açmak isteyen esnaf yasaktan dolayı açamıyor. Hepimizin birbirine destek olarak bu aileleri yaşatması lazım. Bu süreçte, kanalizasyon yapısı, ışıklandırılması aksayan projelerinin tam da tamamlanması gerekilen dönem. Gerek iş veren gerek işçi gerek mal sahibi ve kiracının karşılıklı konuşarak bir şekilde ayakta durmaya ihtiyacımız var. Yoksa bir çok firma kapanıp kabuk değiştirmiş olacak. Kemeraltı’nda 50 bin lira kira veren firmalar var ve bu firmalar şuan kapalı nereye kadar dayanabilirler” ifadelerini kullandı.

İzmir Valiliği’ne de bir çağrıda bulunan Kemeraltı Hayat Platformu sözcüsü Cem Ceylan sözlerini şöyle sonlandırdı: “Valilik vakıfların amiri durumunda. İzmir’deki tarihi Kemeraltı çarşının kiracıların seslerinin karşılık vermesinde Valimizin de etkisi olur diye düşünüyoruz. AVM’lerin bile kapatılıp hastaneye dönüştürüldüğü dünyada işler normale dönmeye başladığında İzmir halkından Kemeraltı esnafının desteklenmesini bekliyoruz. AVM’lerin sıkıcı ve bunaltıcı ortamlar yerine karakteri olan çarşılara, özen gösterip buradaki esnafların desteklenmesini bekliyoruz”

Editör: Haber Merkezi