İZ GAZETE - HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e bir önerge sundu.

Kemalbay önergesinde, Menemen R Tipi Cezaevi'nde yaşanan işkence iddialarını ve cezaevlerinde süren açlık grevlerini gündeme getirdi. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 5’nci maddesi olan "Hiç kimse işkence veya zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ve cezaya tabi tutulamaz." maddesine atıfta bulunan Kemalbay, hükümete hasta mahkumlara olan sorumluluğunu hatırlattı. 

"BAKANLIK ÖLÜ TAKLİTİ YAPIYOR"

Kemalbay, "Başta yaşam hakkı olmak üzere temel haklarının, özgürlüğü elinden alınan birey adına devlet tarafından korunması ve güvencede tutulması hukukun, toplumun ve vicdanın varlığı ya da yokluğu sorunudur. Mahpusların  yaşamaya uygun, ruh ve beden sağlığını koruyabileceği koşullarda tutulması gerekir. Bununla birlikte “sağlık hizmetlerine erişim hakkı” güvence altına alınmalıdır. " ifadelerini kullandığı önergede, cezaevlerindeki 7 binden fazla mahkumun yaptığı açlık grevinin altını çizdi. 

Bakanlığın 'ölü takliti' yaptığını belirten Kemalbay, 02.04.2019 tarihinde İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesinin Menemen R Tipi Hapishanesi’nde mahpuslarla yaptıkları görüşmeler neticesinde hazırladıkları Menemen R Tipi Hapishane Raporuna dikkat çekti. Rapora göre, açlık grevinin 38. gününde olan Ergin Aktaş, son 17 gündür hapishane koşullarının kötüleşmesinden dolayı tansiyon, kilo ve nabız ölçümlerinin yapılmasını kabul etmeyerek idarenin bir bütün olarak verdiği limonları da bölemiyor. Yine aynı rapora göre, 22.03.2019 tarihinde hastane sevki yapılan felçli, tekerlekli sandalyeye bağımlı olan Ahmet Hami’nin ambulansta bekletildiği sırada kendisine yapılan muameleden dolayı açlık grevine girdi ancak tedaviyi kabul etmeyerek darp edildiği kaydedildi. Raporda mahkumların cezaevi yönetiminin baskısı altında olduğu ve can güvenliğinin de olmadığının altı çizildi. 

ADALET BAKANI'NA SORULAR

Kemalbay, Menemen R Tipi Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sunduğu önergede şu sorulara yer verdi;

Cezaevlerinde 5 bine yakın mahkûmun açlık grevinde ciddi yaşam riski ile karşı karşıya kalmasının ve 19 günde 7 mahkûmun yaşamına son vermesinin sorumlusu kimdir? Yaşanan ölümlerin sebebi nedir? Bakanlığınız konuya dair bir açıklama yapacak mıdır?

Başta yaşam hakkı ihlali, kötü muamele ve işkence iddiaları olmak üzere, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin etkin bir şekilde soruşturulması ve sorumluların yargı önüne çıkarılması konusunda yasalara ve uluslararası sözleşmeler doğrultusunda bakanlığınız tarafından soruşturma başlatılmış mıdır?

Raporda ve basında yer alan tüm bu yaşananlardan dolayı mahpusların bir an önce Menemen R Tipi Kapalı Cezaevinden sevk edilme talepleri neden dikkate alınmamıştır?

Darp edildikleri iddia edilen tutuklu ve hükümlülerin darp iddiaları araştırılmış mıdır? İlgililer hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?

Menemen R Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu mahpuslardan hak ihlalleri, kötü muamele ve işkence konusunda tarafınıza ulaşan dilekçe var mıdır? Var ise cevap verilmeme veya herhangi bir işlem yapılmama sebebi nedir?

Menemen R Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu mahpuslardan hak ihlalleri konusunda savcılığa dilekçe verdikleri ve hiçbir cevap alamadıklarına ilişkin olarak savcılıktan bilgi istenmiş midir?

Türkiye’de cezaevlerinde artan hak ihlalleri, kötü muamele ve işkence iddialarının cezaevi yöneticilerinin nezareti ve bilgisi dâhilinde yaşanıyor olduğuna dair İnsan Hakları Derneği  (İHD)  ve çeşitli basın organlarında yapılan açıklamaları ihbar kabul edip yerinde inceleme yapmak üzere bakanlığınızca görevlendirme yapılmış mıdır?

Bakanlık olarak cezaevlerinde gerekli sağlık hizmetinin sunulması, yaşam hakkının ihlal edilmemesine ve daha fazla ölümlerin gerçekleşmemesine yönelik düzenleyici ve önleyici bir çalışmanız var mıdır? 

Editör: Haber Merkezi