Soma'da 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciadan kurtulan üç işçi, şimdi de işsizlikle mücadele ediyor. İzmir Kınık'ta yaşayan işsiz madenciler evli ve 1 çocuk babası 32 yaşındaki Sefa Köken, evli ve 3 çocuk babası 47 yaşındaki Ali Apaydın ile evli ve 3 çocuk babası 33 yaşındaki Halil Oğuz, 2 yıldır iş bulamadıkları gerekçesiyle, Büyükoba ile Elmadere mahalleleri arasında galeri açma çalışmaları süren özel bir maden firması karşısında çadır kurup, eyleme başladı.

Eylemde 30 günü geride bırakan işçiler, bugün ise Kınık Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Çevik kuvvet polislerinin de meydanda güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Açıklamayı okuyan işçilerden Halil Oğuz, "Biz Kınıklı madenciler olarak, Soma'da yaşanan maden faciadan sonra onurlu davranıp, doğru olanı yaptık. Kimse bize masal anlatmasın. Hepimiz her şeyin farkındayız. Kınık'ta bulunan bir madencilik firmasının yetkilileri, 'Üretim yok, iş yok sizi işe alamam' diyor. Fakat sürekli olarak Çinli işçi sayısı artıyor. Kaymakam 'Ben işçi bulma kurumu değilim' diyerek işin içinden sıyrılıyor. Peki soruyorum: Kaymakamın görevi nedir?" diye sordu.

Meslektaşlarına eylemlerine desteğe çağıran Oğuz, "Tüm işsiz madenci arkadaşlarımıza sesleniyorum. Oturup icazet bekleyerek iş sahibi olunmuyor. Bu sorun hepimizin sorunu. 3- 5 aylık yevmiye işlerine giderek, işsizlik sorununu çözemezsiniz. Gelin bu sorunu köklü olarak birlikte çözelim" dedi.

Madencilerden Sefa Köken ise "301 madenci arkadaşımızı kaybettik ve yine devlet eliyle 3 bin 300 kişi şu an açlığa ve sefalete terk edilmiş durumdadır. Maden faciasının olduğu gün tüm yetkililer sözler verdiler. 'Hiçbir maden işçisi mağdur olmayacak, herkes istediği işe girecek 'dediler. Fakat 25 aydır bizi mağdur ettiler mağdur etmekten de öte bizi süründürdüler. Bizlere hiçbir çıkış yolu bırakmadılar. Bizlerin istediği sadece çoluk çocuğumuza ekmek götürebilmek. Buradan bizlere söz veren devlet yetkililerine sesleniyorum. Bu çocuklara kim bakacak, biz bakacağız. Biz sizden iş istiyoruz işimizi alana kadar da direneceğiz ve kazanacağız" dedi.

Eylemci işçiler ve destek olan aileleri bir süre "İşçiyiz haklıyız kazanayacağız" sloganı attıktan sona alandan sesizce ayrıldı.

 

Cevdet ŞEN/KINIK (İzmir), (DHA)

Editör: Haber Merkezi