İz Gazete - Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplandırılması talebiyle TBMM'ye soru önergesi sunan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, "10 Ekim 2015 tarihinde DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla Barış Mitingi düzenlenmişti. Fakat yürüyüş başlamadan yürüyüş alanına kortej hâlinde ilerleyen grupların bulunduğu Tren Garı kavşağında, 3 saniye arayla 2 patlama gerçekleşmiş ve 101 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" hatırlatmasında bulundu.

Müslüm Doğan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Katliamın birinci yıldönümü nedeniyle, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği ile DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerle birlikte hazırladığı ortak anma programı Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından “(…) ilimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması kapsamında, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesine ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/m maddesine göre başta Ankara Tren Garı önü ve yakın çevresi olmak üzere İlimiz genelinde 10.10.2016 tarihinde her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması (…)” gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır. 

Haksız ve hukuksuz yasak ve uygulamalara karşı 10 Ekim Katliamını Gar önünde anmak isteyen Demokrasi güçleri önce polis barikatlarıyla engellenmiş sonrasında da çok sayıda gaz ve plastik mermiye maruz bırakılmıştır. Türkiye’nin tüm kentlerinde aynı hukuksuz ve keyfi uygulamalar devam etmiştir.

Bu bağlamda; 

10 Ekim Anması, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekçede belirtildiği üzere il sınırları içerisindeki huzur ve güvenliği nasıl bozmaktadır?

Ankara Gar Katliamı anması sırasında polisin alana girmeye çalışan demokrasi güçlerine karşı gösterdiği aşırı provakatif ve şiddet içeren eylemleri için özel bir talimat verilmiş midir?

Anma etkinleri sırasında polis müdahalesi sonrasında Türkiye genelinde kaç vatandaşımız göz altına alınmıştır?

Anma alanına girmek isteyen demokrasi güçlerine karşı yapılan polis müdahalesi sonrasında kaç vatandaşımız yaralanmıştır?

Anma etkinliklerine gölge düşüren, insanların ölülerini bile anmasını yasaklayan Ankara Emniyet Müdürü ve Valisi hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? 

Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Valiliğin aldığı yasaklama kararını doğru buluyor musunuz?"

Editör: Haber Merkezi