ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE- Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Doğan Kılıç oldu. 461 oy fark ile seçimi kazandığını belirten Başkan Kılıç, “Kazanmak için önce inanmak lazım arkasından başarı geliyor. Esnaf bize önemli görev verdi, ben ve yönetim kurulum esnafın her sıkıntısında yanında olacağız. Çözüm için buradayız” dedi.

‘AYKUT YENİCE’DEN ŞUNU BEKLERDİM…’

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Eski Başkanı Aykut Yenice’nin devir teslimi yapmadığını belirten Kılıç, “Göreve başlayalı 45 gün oldu ama başkan veya yönetim kurulundan bir arkadaş gelip de devir teslim etme zahmetinde bulunmadılar. Bu da bana göre İzmir Lokantacılar Odası esnafına ve seçilen yönetimine haksızlık ve yanlış. Burada egosu yine meydana çıkıyor. Ben Aykut Yenice’den şunu beklerdim; nezaketen gelirdi, bizi karşılardı, birer çay kahve içerdik. Biz de onu uğurlardık. Yarın bir sorun sıkıntı olduğunda kendisiyle bilgi alışverişinde bulunurduk. Aynı geminin yolcularıyız. Bu geminin sağlam yüzdürülmesi lazım, bu da bizim elimizde” İfadelerini kullandı. Kılıç ayrıca mazbatayı almaya gittiklerinde 20 bin TL para talep ettiklerini belirterek, “Seçimden iki gün sonra mazbatayı almak için aradığımızda, ‘verdiğimiz IBAN’a sandıkların ve seçim kurulunun görev yapan arkadaşların parasını yatırmanız gerekiyor’ dediler. Biz de 5 bin TL’sini daha önceden yatırmıştık 15 bin TL yatırmamız gerekiyordu ve kendi cebimizden verdik. Yoksa mazbatayı alamayacaktık. İzmir Lokantacılar Odası en büyük odalardan birisi ama kasasında parası yok. Bunu duyunca şaşırmıştım. Kasası boş, enkaz bir Oda devraldık. Biz bir ay gibi kısa bir sürede 100 bin TL para topladık” şeklinde konuştu.

‘İDDİALAR DOĞRU’

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası eski Başkanı Aykut Yenice hakkında çıkan çift maaş aldığı ve Oda’nın kredi kartını şahsına kullandığı iddialarını doğrulayan Başkan Kılıç, “Mali müşavir arkadaşlarımızın denetlemesi sonrası raporları kamuoyu ile paylaşacağız. Elimizde belgeler var. Hem Federasyon’dan hem Oda’dan çift maaş alıyor iddiaları doğru. Bu yasal değil. Kanun bize derki; Oda yöneticileri ve başkanı iki yerde görev yapabilir. Fakat bir yerden maaş alabilir. Birisinde yüksektir diğerinde düşüktür. İster yüksek maaşı alırsın ister düşük maaşı. Kanun sana bırakıyor ama iki yerden maaş alamazsın bu zimmet olur” dedi. Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Odalarda kredi kartını şahsınız adına kullanamazsınız, etik değil ve yasak. Ancak kredi kartını Oda’nın ihtiyaçlarında kullanabilirsiniz. Bu iddia da doğru. Kart var.”

‘SEFER TASI GÖRÜYORUZ’

Esnafın zor günler geçirdiğini söyleyen Doğan Kılıç, “Etin kilosuna her hafta 5-10 TL zam geliyor. Eskiden kasap bize zam yaparken kasapla kavga ederdik. Şimdi inan kasaba sormuyoruz. Kasap diyor ki; ‘Yarın et bu para, ister al ister alma.’ Fiyatlar yerinde durmuyor. Durmadığı için bir şey de yapamıyoruz. Zam yapıyoruz, zarar ediyoruz. Zam yapmıyoruz yine zarar ediyoruz. İnsanların ellerinde sefer tası görüyoruz. Çünkü evlerinden yemek getiriyorlar. Bugün bir kuru fasulye yediğin zaman 25 TL. Yanında pilavını yediğin zaman 50 TL. Şimdi kim gidip yiyebilir? Asgari ücret alan insanlar nasıl yesin? Eskiden bizim en çok girdi maliyetlerimiz dükkân kiralarıydı. Artık dükkân kirasının 3 katı elektrik faturası geliyor. Bunlara bir düzenleneme olması lazım. Benzine, mazota gelen zamlar bizim girdi fiyatlarımıza yansıyor” dedi.

‘ESNAFI KURTARMAK ZORUNDAYIZ’

Paket servisin esnafa yarar sağlamadığının altını çizen Kılıç, “Paket servis bize yara sağlamıyor. Motor kuryeler esnafın başına dert. Bu sorunu çözmek için sıfır komisyonla bir firma ile projemiz var. Esnafı yüksek komisyonlulardan kurtarmak zorundayız. Gerekirse bunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’ma da anlatacağım. Esnafın yararına olacak şeyler yapacağız. Proje hazır, bunu önce esnafımıza duyuracağız. Onların onayını alacağız. Onlar onay verdikten sonra hayata geçireceğiz” açıklamasında bulundu. Kılıç ayrıca göreve gelir gelmez hijyen belgesi sorununu tespit ettiklerini belirterek, “ Göreve gelir gelmez esnafın sıkıntısının hijyen belgesi olduğunu tespit ettik. Kursumuzu açtık, hijyen belgesini verdik. Ustalık belgesi sınavımızı da açtık. 35 tane arkadaşımıza ustalık belgesi verdik” ifadelerini kullandı.