Öztürk, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün işgalcilere karşı "Geldikleri gibi giderler" sözünü söylediği 106 yıllık Kartal İstimbotu, Kurtuluş Savaşı'nın muzaffer şehri İzmir'e çok yakışacaktır. Gereken her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Irak cephesinden Kasım 1918'de İstanbul'a dönüşünde İngiliz-Fransız donanmasının İstanbul'a demirlediğini gören Mustafa Kemal, bir istimbot ile Galata Rıhtımı'nna giderken yaverine "Ağlama çocuk! Geldikleri gibi giderler!" der. Atatürk'ün bu sözü söylediği Enterprise İstimbotu, 1923'te Seyr-i Sefain idaresince satın alınarak Kartal adıyla hizmete devam etti. 1974'te Devlet Deniz Yolları'na geçen Kartal, İstanbul Liman İşletmesi'ne devredildi. Daha sonra bir Türk müteşebbis tarafından satın alınan ve 2015'e kadar gemi kurtarma ve yedekleme işlerinde kullanılan istimbot, metalurjik ömrünü tamamladığı için Tuzla'da terk edildi. Deniz ve tarih sevdalısı bir grup gönüllünün kurduğu "Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu" geminin geri dönüşümü yerine müzeye dönüştürülmesi için harekete geçti.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI'NA ÇAĞRI

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Pasaport'ta bağlı olan Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi'ne İzmir'in sahip çıktığını belirterek, İzmirlilerin Kartal İstimbotu'nu da bağırlarına basacağını söyledi. Tarihi istimbotun Tuzla'da bir tersanede onarım çalışmasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenecek bir müzede sergilenmesinin planlandığını ifade eden Öztürk, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın Kartal'ı, Zübeyde Ana'nın yattığı ve Atatürk'ün ilçesi olarak gördüğümüz Karşıyaka'da bir müze olarak değerlendirmesini talep ediyoruz. Bu tarihi istimbotu Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun atıldığı ve düşmana son darbenin vurulduğu İzmir sahilinde ziyaret eden herkes, Atatürk'ün o büyük sözünü hiç unutmayacaktır" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi