Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tugay’ın başkan olduğu Karşıyaka Belediyesi’ne ait Personel A.Ş ve Kent A.Ş emekçileri, haklarının alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Belediye binası önünde toplanan onlarca emekçi, ‘İşçiye verilen sözler tutulsun’, ‘Karşıyaka uyuma işçine sahip çık’, ‘İşçiler burada başkan nerede’, ‘İşçiyiz haklıyız kazanacağız’, ‘Hükümet istifa’ sloganları atarken basın açıklamasını ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) Genel-İş Sendikası İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin okudu. Emekçilerin haklarının bir an önce ödenmesi çağrısında bulunan Gümüştekin, Karşıyaka Belediyesi’nin SGK ve vergi borçlarından dolayı hesaplarına ipotek konulmasını ve İller Bankası’nda Belediye’ye verilen payda yüzde 50 oranında kesinti yapılması nedeniyle de hükümeti eleştirdi.

‘BOYNUMUZ BÜKÜK BAKIYORUZ’

Uzun süredir Karşıyaka Belediyesi’nde maaş ve geriye dönük işçi alacakları ile ilgili sıkıntı yaşadıklarını söyleyen DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, şöyle konuştu: “Kent A.Ş’de 2021 yılına ait 2 ikramiye, 2022 yılına ait 1 ikramiye, Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklı 1 aylık geriye dönük ve bu ayki maaş ödemesinin yaklaşık yüzde 20’ si henüz yatırılmamıştır. Personel A.Ş’de ise 2022 yılına ait 1 aylık geriye dönük ve bu ayki maaş ödemesinin yüzde 18’ i yatırılmamıştır ve ne zaman yatırılacağı da henüz bilinmemekte, belediye yönetimi tarafından da net bir bilgi aktarılamamaktadır. Bizler Karşıyaka Belediyesi çalışanları olsak da bir taraftan da anneyiz, babayız, eşiz, çocuğuz, kiracıyız, müşteriyiz. Enflasyonun katmer katmer arttığı bu ülkede geçinmek iyice zorlaşmışken, ev kirası, banka borcu, elektrik, su, doğalgaz faturaları, mutfak giderleri, çocukların masrafı derken bir de maaşların eksik ödenmesi veya ödenmemesi biz işçileri; açlığa, yoksulluğa mahkum etmek demektir. Sabırla, içerideki alacaklarının ödeneceğini bekleyen üyelerimiz, düzensiz ve eksik ödenen maaş sebebiyle; ev sahipleri tarafından evden çıkartılmakla tehdit edilmekte, bankaya olan borçlarını geciktirdiklerinden dolayı maaşlarına haciz konulmaktadır. Maaşlara gelen icralardaki olağanüstü artışı, Kent A.Ş ve Personel A.Ş yöneticileri de bilmektedir. Biz işçiler, ev sahipleri tarafından tehdit edilmek istemiyoruz, bankalar tarafından maaşlarımıza haciz konulmasını hak etmiyoruz; evimize ekmek götürmek, çocuklarımıza okula giderken harçlık vermek istiyoruz. Ancak maaşlarımız taksit taksit yatarken, alacaklarımızı alamazken, eşimize, çocuklarımıza, esnafa boynumuz bükük olarak bakıyoruz.”

KARŞIYAKA BELEDİYESİ’NE SESLENDİ

Karşıyaka Belediyesi’ne seslenen Gümüştekin, “Siz Karşıyaka Belediyesi yöneticilerine buradan sesleniyoruz; biz Karşıyaka Belediyesi işçileri, her gün işimize düzenli olarak geliyor ve eksiksiz çalışarak iş üretiyorsak, emeğimizin karşılığını da Karşıyaka Belediyesi, Kent AŞ ve Personel AŞ yönetiminden düzenli ve eksiksiz olarak talep ediyoruz. Parça parça ödenen maaşlar ne kredilerimizi kapatmaya yetiyor ne de evimize bir parça ekmek götürmemizi sağlıyor. Biz kamu işçisiyiz, işimize, evimize, çocuklarımıza ve Karşıyaka halkına karşı görevlerimiz var bunun bilincindeyiz, sizden de güler yüzle canla başla çalışmamızın karşılığı olan hakkımızı talep ediyoruz. Çünkü biz bunu hak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETE ‘HACİZ’ VE ‘KESİNTİ’ ÇIKIŞI

Hükümete de tepki gösteren Gümüştekin, “Bilindiği gibi Yerel yönetimlerin geliri; iller bankası payı, emlak vergileri, katı atık bedeli gibi ödemelerdir. İşçi maaşları Karşıyaka Belediyesinde iller bankasından gelen payla ödenmektedir. Eğer merkezi hükümet İller bankasından gelen payı yüzde 50 civarında kesintiye uğratırsa, biz işçiler tabii ki maaşlarımızı tam alamayız. Her ay 35 milyon civarı gelmesi gereken iller bankası payı, bu ay neye dayanarak 17 milyon olarak gönderilmiştir. Yarım olarak gönderdiğiniz iller bankası payına istinaden, bizler maaşlarımızın tamamını alamadık. Buradan soruyoruz siz muhalif belediyeleri mi cezalandırıyorsunuz, biz işçileri mi? Yoksa Karşıyaka Halkını mı?  Üstelik bununla da kalmayıp, SGK ve vergi borcunu ödeyemeyen Karşıyaka Belediyesi’nin bu borçları bahane edilmiş olup, sadece vergi ve SGK borcu kadar miktara ihtiyati tedbir kararı konulması gerekirken, eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tüm taşınmazlarına ihtiyati tedbir kararı konularak Belediye köşeye sıkıştırılmış ve mal varlıklarının herhangi bir projede değerlendirilmesine bile isteye engel olunmuştur. Karşıyaka’ ya yapılan bu ayrıcalıklı davranışı, iktidara yakın belediyelere ve son 10 yılda 128 kez vergi indirimi yaptığınız 5’li çeteye de yapacak mısınız? Tabii ki yapmayacaksınız.”

MECLİS ÜYELERİNE ÇAĞRI YAPTI

Karşıyaka Belediyesi’nin AKP’li meclis üyelerine de seslenen Gümüştekin, “DİSK belediyenin önünde eylem yapacakmış, basından öğrendik’ diyen sayın meclis üyeleri, işçinin ve emekçinin hakkını savunuyorsunuz ya, iktidardaki parti sizin partiniz, bizim adımıza da partinize seslenip; iller bankasından gelen payı kısmadan göndermelerini, vergi ve SGK borçlarına istinaden iktidara yakın belediyelerde yaptıkları gibi belediyeye ait taşınmazları, vergi borçlarına saymalarını söylerseniz, Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyeleri olarak, Karşıyaka Belediyesi işçilerini ve Karşıyaka Belediyesi halkını, onlar için bir şey yaptığınıza ikna edersiniz. DİSK olarak sizden talebimiz budur” diye konuştu.

‘DİĞER BELEDİYELERE YAPILMAMASI İÇİN…’

Gümüştekin, açıklamalarına şöyle sürdürdü: “İzmir’ deki tüm şubelerimizle ve İzmir’deki üyelerimizle birlikte önümüzdeki hafta içinde, SGK ve vergi Borcu nedeniyle Karşıyaka Belediyesi’ne yapılanın diğer muhalif Belediyelere de yapılmaması ve Karşıyaka Belediyesi’ndeki tedbir kararlarının kaldırılarak bu hukuksuzluğun son bulması ve bir an önce maaşlarımızın ödenmesi amacı ile SGK İl Müdürlüğü ve Vergi Dairelerinin önünde açıklama yapacağımızı duyuruyoruz. En kısa sürede maaş ve tüm alacaklarımızın ödenmesi talebimizi yinelerken, Bugün burada olduğu gibi önümüzdeki günlerde de üretimden gelen gücümüzü kullanarak; hak ettiğimiz maaşlarımızı eksiksiz bir şekilde ve düzenli olarak alana kadar mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi