Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Karadeniz tahıl anlaşmasının 120 gün uzatılması için anlaşmaya varıldığını açıkladı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Karar daha yeni İstanbul’da alındı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye anlaşmanın garantörü olmaya devam ediyor” denildi.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov da Twitter’da yaptığı açıklamada “#KaradenizTahılİnisiyatifi 120 gün uzatılacak” dedi ve gelişmeyi, “(Küresel) gıda krizinin önlenmesine yönelik önemli bir adım” olarak niteledi. Temmuz’da varılan anlaşma Ukrayna’nın Karadeniz’de Rus ablukası altında olan limanlarından gıda ve gübre sevkiyatını sağlayarak küresel gıda krizinin önlenmesine katkı sağlamıştı.

BM: MEMNUNİYETLE KARŞILADIK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres Karadeniz tahıl anlaşmasının
uzatılmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Guterres, “Tüm tarafların, Karadeniz tahıl anlaşmasını sürdürmekte anlaşarak Ukrayna’dan tahıl, gıda ve gübrenin güvenli sevkedilmesine yardımcı olmalarını memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Guterres aynı zamanda BM’nin, “Rusya’dan gıda ve gübre ihracatı yapılmasının önündeki engelleri kaldırmakta kararlı” olduğunu ifade ederek Moskova için anlaşmanın olmazsa olmaz maddesine değindi.

Editör: Haber Merkezi