Dilan Taşdemir - OHAL kapsamında yayımlanan KHK ile bir çok muhalif yayın organının kapısı mühürlenmiş, canlı yayında yayınları kesilmişti. Kapatılan radyo ve televizyon kanalları arasında yalnızca çocuklar için Kürtçe yayın yapan Zarok TV'de vardı. Zarok TV’nin kapatılmasıyla binlerce çocuk sürekli izlediği ve anadilini öğrendiği/pekiştirdiği bir televizyondan da uzak bırakıldı.

Yayınına geçen sene 21 Mart’ta başlayan Merkezi Diyarbakır'da olan Zarok TV, Kürtçe'nin Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinde çizgi filmlerin yanı sıra çocuklara yönelik programlar yapıyordu. Çıkarılan KHK ile bölücü yayın yaptığı gerekçesi ile kapatılmasına bir çok çevreden tepki geldi. Yalnızca çizgi film, çocuk programları ve klipleri paylaşan bir kanalın nasıl bölücü yayın yapacağı sorusu  ise hâlâ yanıt bulamamış durumda.

Zarok TV’nin kapatılmasının ardından dayanışma mesajları gelirken, Praksis Müzik Kolektifi içindeki çocuk şarkıları besteleyen Şubadap Çocuk’tan da şarkılı destek geldi. ‘’Zarok TV açılsın ,çizgi film başlasın!’’ adındaki şarkı ilk günden büyük beğeni topladı.

Şubadap Çocuk’tan konuştuğumuz Semih Tokkuzun; "Ülke açık faşizm altında ve Zarok TV’nin bölücü faaliyet yaptığı için kapatılması da faşizmin absürtlüğünü gösteriyor. İktidarın ,yalnızca çocuklar için yayın yapan bir kanalı kapatması halktan ne kadar korktuğunu gösteriyor. Şubadap Çocuk olarak çocukların ana dilde çizgi film izlemelerini önemsediğimizden biz de son 6 aydır Zarok TV ile beraber çalışmalar yapıyoruz. Kapatmanın iktidarın Kürtçe alerjisi yüzünden olduğunu görüyoruz. Bunun için biz de en iyi bildiğimiz şey olan müzik ile dayanışma göstermek istedik" diye konuştu.

Şarkıya https://www.youtube.com/watch?v=SQY7H22FKLI linkinden ulaşabilirsiniz.

 

Editör: Haber Merkezi