GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- İZMİR’DE yaşayan ve geçtiğimiz yıl kanser teşhisi konulan 58 yaşındaki Şebnem Sürur'un tedavisi; kemoterapi için kullandığı ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretli hale getirilmesi nedeniyle yarım kaldı. Sürur'un eşi Bekir Sıtkı Sürur, yaşadıkları mağduriyeti İz Gazete'ye anlattı.

'ORTADA KALDIK'

Karşıyaka'da yaşayan ve 2021 yılının eylül ayında karaciğer, akciğer, lenf kanseri teşhisi koyulan Şebnem Sürur, özel bir hastanede kemoterapi tedavisi görürken SGK’nın aldığı karar ile şok oldu. Sürur’ın tedavisinde kullanılan ve SGK tarafından karşılanan pemetrekset isimli ilacın artık ücretli olması tedavinin yarım kalmasına neden oldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sürur'un eşi Bekir Sıtkı Sürur, "Eşime kanser teşhisi konulduktan sonra önce ameliyat oldu, sonrasında kemoterapiye başladık. İlk olarak tedavi için Ege Üniversitesi'ne gittik, daha sonra oturduğumuz yere uzak olduğu için kendimize yakın konumda olan bir özel hastaneye gittik. Kemoterapi tedavisini devlet karşıladığı için ilk başta sorun yaşamadık. Ancak bir sonraki seansta SGK'nın bizim kullandığımız ilacı ödeme listesinden çıkardığını ve ücretli olduğunu öğrendik. Adeta şok olduk. Nasıl olur da tedavimiz devam ederken kullandığımız ilaç ücretli olabilir? Resmen ortada kaldık, tedavi yarıda kaldı. Çaresizlik içerisindeyiz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

'İMKÂNIMIZ YOK'

Emekli maaşıyla geçindiklerini söyleyen Sürur, söz konusu ilacı karşılayacak maddi imkanlarının olmadığını vurguladı. Sürur, "Eşimin iyileşmesi için en az birkaç seans daha kemoterapi alması gerektiği söylendi, ama bunun karşılayacak ekonomik durumumuz yok. Tedavi sürecinde bir sürü masrafımız oldu, yetişemediğimiz ve kira ödemekte zorlandığımız için şu an kayınvalidemin evinde oturuyoruz. Elimizdeki maaşla bu tedaviyi nasıl yapacağız? Nasıl olur da böyle hayati bir tedavide ilaç ücretli olur?" açıklamalarında bulundu.

'DAVA AÇACAĞIZ'

Mağduriyetin giderilmesi için yargıya başvuracaklarını belirten Sürur, "Gerçekten mağdur durumdayız ve şu an bizim gibi mağdur olan binlerce insan var. SGK'ya dava açacağız. Bu ilacı devletin karşılaması lazım, çünkü bu kanser hastalığı basit bir hastalık değil" dedi.

'AÇIKLAMA YOK'

Söz konusu ilacın SGK tarafından ödeme listesinden çıkarılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise, "Bu tür ilaçlar bazen yoğun talep olduğu ve pahalı olduğu için tasarruf amacıyla bazen de bilimsel bir gerekçesi olduğu için ödeme listesinden çıkarılabiliyor. Ancak şu an neden çıkarıldığına dair bir açıklama olmadığı için bilgimiz yok" ifadelerini kullandı.

‘10 YILDIR KULLANILIYORDU’

Sürur, hastaların tedavisinin yarım bırakıldığını sözlerine ekleyerek, "Kanser tedavisinde kullanılan kimi ilaçların, pahalı ve zor bulunması hastaları ve yakınlarını zorluyor. Hele bu pahalı ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaması, ekonomik durumu kötü olan insanlar açısından ciddi sorunlara yol açıyor. Kanser tedavisinde günümüzde ön plana çıkan FDA ve EMA gibi kuruluşlarca onaylanmış ve kanser hastaları için ümit olan immünoterapi ve akıllı ilaç tedavilerinin büyük çoğunluğu ülkemizde maalesef SGK tarafından ödenmemektedir. Yaşam hakkı, sağlık hakkı ve sosyal güvenlik hakları Anayasa ve Uluslararası Sözleşmeler ile güvence altına alınmış evrensel temel insan haklarıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sosyal bir devlet olduğu göz önünde bulundurulduğunda, devletin bireyin yaşam hakkını ve sağlık hakkını koruması ise sosyal devlet olma ilkesinin bir gereğidir. Bu ilkeler uyarınca, uluslararası sağlık otoriteleri ve ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bu ilaçlar SGK tarafından karşılanmamaktadır. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra yaklaşık 10 yıldır akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ve SGK tarafından ödenen pemetrexed isimli klasik kemoterapi ilacının ödemesini de durdurmuştur. Hastaların tedavisi yarım kalmış ve çaresiz bırakılmıştır" dedi.

KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzman hekimler ise alınan kararla özellikle tedavisi devam eden hastaların mağdur olduğunu söylediler. Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklikler nedeniyle tedavisi halen süren hastaların mağdur edildiğini belirten ve isimleri bizde saklı olan uzmanların görüşü şöyle:

"Daha önce, 1. basamak kemoterapide (akciğer ilişkili) kullanılan ilacın parası ödeniyordu ve sıkıntı olmuyordu. Çünkü ilacın prospektüsünde 1. basamak tedavi için uygun olduğu yazıyordu. Fakat aynı zamanda SUT'ta da 2. basamakta kullanılması uygundur diye yazıyor. En son SGK SUT (Sağlıkta Uygulama Tebliği) geçerlidir dedi ve sadece 2. basamak kullanılabilir kararı aldı. Buna göre daha önce 1. basamakta başka bir kemoterapi ilacı almış olması gerekiyor. Sonuç olarak SUT kriterleri prospektüs üzeri tutulacak geri ödeme konusunda karar alındı. Ayrıca endikasyon dışı onayı olmasına rağmen ödemeler yapılmıyor. Tedavisi devam eden hastalarda geriye dönük bir sıkıntı kesinti olmaya başladı. Bu da çok sayıda hastayı mağdur etti, kararın gözden geçirilmesi gerekiyor."

Editör: Haber Merkezi