Dünya Sağlık Örgütü tarafından, ABO kan grubu sistemini bulan Nobel Ödüllü Karl Landsteiner'in 14 Haziran'ın doğum günü olması nedeniyle, gönüllü kan bağışçılarına atfettiği “Dünya Kan Bağışçıları Günü'nde, İzmir'de Türk Kızılayı, bağışçılara yönelik ödül töreni düzenledi.

Hilton Oteli Barbaros Paşa Salonu'nda bugün düzenlenen törene, Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Konak Kaymakamı Mustafa Çek, CHP'li Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Türk Kızılayı şube başkanları ve bağışçılar katıldı. Her 1 ünite kan bağışıyla 3 kişinin hayatının kurtulduğunu belirten Gök, Türkiye'deki kan bağışıyla ilgili gelişmeleri anlattı. Birinci derece akrabalara kan grubu aynı olması durumunda bile kan verilemediği durumların yaşanabildiğini söyleyen Gök, "Bütün gelişmiş ülkelerde en güvenli kan, düzenli ve bilinçli gönüllülerden alınan kandır. Bir dönem Türkiye'de kan bulunamıyordu, ben bile hasta olan babama, o dönem bir kişiden parayla kan aldım. Gelişmiş ülkelerde böyle sorunlar yaşanmıyordu. Ancak 2005 yılında Türk Kızılayı'nın başlattığı güvenli kan projesiyle bazı şeyler değişmeye başladı" dedi.

BAĞIŞLAR YETERSİZ

Kan bağışlarının istenen sevide olmadığını dile getiren Gök, "Geçen yıl 350 bin kişi sokakta kan aradı. Bu ülkede hala hasta yakınları sokakta kan arıyor. Bizim gibi yardımlaşma duygusu gelişmiş olan bir ülkeye bu durum yakışmıyor. İzmir'de ise bu rakam 50 bin ünite civarında oldu. İzmir'de 50 bin kişi sokakta kan aradı. 2005-2015 yılları arasında Ege Bölgesi kan bağışında birinci ancak İzmir hala kan bağışı sorununu çözemedi. Ege Bölgesi'nde geçen yıl 345 bin ünite kan toplandı. İzmir'de Dokuz Eylül ve Ege Üniversiteleri'nin yasal olarak hasta yakınlarından kan talep etme durumu var. Ancak şunu da söylemeliyim o hastanelerde yatan hastalarımıza da bizler elimizden gelen desteği veriyoruz. İzmir'e yılda 190 bin ünite kan gerekiyor. 2015 yılında 125 bin ünite bağış yapıldı. Diğer illerden 15 bin ünite destek yapılsa bile geriye 50 bin ünite açık kalıyor. Kan alma birimlerini arttırmamız gerekiyor. Trombosit aferezi bağışı bulmakta çok zorlanıyoruz. Alsancak ve Bayraklı'daki bölge kan merkezimizde bu bağışı yapabilirsiniz. Bu biraz daha zahmetli ama haftada iki kez bu bağışı yapabilirsiniz ve en çok da buna ihtiyaç var" diye konuştu.

KÖK HÜCRE BAĞIŞÇISI OLUN

Türk Kök Hücre Projesi'ne de değinen Gök, bu projeyle kan kanseri hastalarının tedavilerinde önemli rol oynandığının altını çizdi. Gök, "Kök hücre bağışçısının 18-50 yaş arasında olması gerekiyor. Proje başladığından bu yana 153 bin örnek toplandı, bu alanda da birinci olan Ege Bölgesi'nde bu sayı 21 bin. Türkiye'de 88, Ege Bölgesi'nde de 14 hastamızı kök hücre tedavisiyle kurtardık. En büyük çıkmazımız, güvensiz kan durumuydu. Ancak şimdi dünyadaki son teknolojiyle kan testinin sonucu yüzde 99,99 güvenli. Bu laboratuvarımız dünyada 5'inci sırada. Türkiye'nin en büyük eğitim projesini gerçekleştiriyoruz, üniversite, lise son sınıf öğrencileri, sağlık çalışanları, emniyet çalışanları, imamların da aralarında bulunduğu binlerce kişiye sunum yaptık. Herkesin kök hücre ve kan bağışçısı olması gerekiyor" dedi.

189 ÜNİTE BAĞIŞLADI

Konuşmanın ardından, 10 ünite ve daha fazla kan bağışı yapanlara kupa, madalya ve teşekkür plaketi verildi. Toplam 189 ünite kan bağışı yapan Ahmet Bahadır Alpsan birinci oldu. 100 ve üzeri kan bağışında bulunanlara ödüllerini, Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürü Gökay Gök, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Konak Kaymakamı Mustafa Çek ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla verdi.

Tufan HAMARAT İZMİR DHA

Editör: Haber Merkezi