İzmir ve Ege’nin ekonomik potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesinin yolunu açacak görüş ve önerilerin gündeme getirildiği, uygulamaya dönüşebilecek ekonomik, sosyal, uluslararası politikaların tartışıldığı Ege Ekonomik Forum, "Yarın İçin Hayal Et" temasıyla İzmir’de başladı. Forumun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan, kentin geleceğine yön verecek çalışmaları içeren ekonomi temelli stratejik planı anlattı.

"ODAĞIMIZ EKONOMİ"

Ekonomiye dair vizyonu ve kapsamlı bir stratejisi olmayan bir yönetimin yapmayı hedeflediği tüm çalışmaların sadece kağıt üstünde kalacağını söyleyen Özuslu, yapılacak çalışmaları şöyle sıraladı: “Ekonomik zorluklara dirençli bir kent yaratma hedefi ve ülkemizin diğer şehirlerine de örnek olmasını amaçlayan kapsamlı bir ekonomi stratejisi benimsedik. İzmir’in canlı, yaşayan bir ekonomiye sahip olmasını sağlamayı ve bunun için dünyanın farklı yerlerindeki yatırımcıları İzmir’e çekmeyi hedefliyoruz. Teknolojide, sanayide ve diğer sektörlerde yenilikçi fikirlerin, yenilikçi düşüncelerin üretildiği bir şehir iklimi hayal ediyoruz. Tarım bu noktada çok önemli. Topraklarımızla birlikte geleceğimizi elimizden alan gıda tekellerine karşı yerli tohumları yeniden &uu ml;retip geleceğe aktarıyoruz. Bu doğrultuda üreticinin alın terini alabildiği, tüketicinin de sağlıklı ve ucuz gıdaya eriştiği üretici pazarlarını hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz hafta, insanın yerleşik yaşama geçmesini sağlayan, Anadolu’da on bin yıllık bir tarihe sahip, stratejik u¨ru¨nümüz buğdayın, bu coğrafyaya özgü en değerli türlerinden biri olan Karakılçık buğdayını, İzmir’in bereketli ovalarıyla yeniden buluşturduk. Her alanda kooperatifçiliği özendiriyor, alım garantisiyle, çiftçimizin ve üreticimizin üretmesini teşvik ediyor, kalkınmanın üreterek ve yerelin gücü ile gerçekleşeceğine inanıyoruz”.

İPEKYOLU

Çin Halk Cumhuriyeti’nin “Bir Kuşak Bir Yol” adıyla açıkladığı Yeni İpekyolu’nun Batı’ya açılan kapısının İzmir olması için çalıştıklarını kaydeden Özuslu, “88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, partner ülkemiz Çin ile ikili görüşmelerimizde bu girişimlerde bulunduk. Amacımız ticaret ve ekonomi haricinde, farklı dil ve kültürleri de kıtadan kıtaya taşıyarak insandan insana güçlü bağlar kuran İpek Yolu’nun İzmir’den geçerek, İzmir’in tarihsel kimliği üzerinden inşa ettiğimiz stratejimizi beslemesi ve şehrimize bir değer katması” dedi.

SÖZ VATANDAŞTA

İzmir’de uygulanan kentsel dönüşüm çalışmalarının temelinde yatan yaklaşıma da değinen Başkan Vekili Özuslu, kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm olarak tanımladıklarını ifade ederek, “Dönüşümü bu şekilde tarif etmemizin nedeni, dönüşüm yapılacak alanlarda yaşayan insanları bu sürece dahil etmek ve onların barınma hakkını gözeterek, bu alanların soylulaştırma yoluyla el değiştirmesinin önüne geçmek. Hem halkı, ilgili meslek odalarını ve uzmanları karar süreçlerine dahil etmeyi, hem de sürdürülebilir bir dönüşüm ile kentin sosyal, kültürel dokusunu muhafaza etmeyi planlıyoruz” dedi.

Forum’da konuşan ve sosyoekonomik bakımdan İzmir'in Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden biri olduğunu söyleyen İzmir Valisi Erol Ayyıldız, "Jeopolitik konumu nedeniyle dünyada ticaret yapmak isteyen ülkeler, mutlaka İzmir'i önemsemek zorunda. Bir ayağı İzmir'de olan bu ülkelerin diğer ülkelerle ilişkileri kolaylaşır. Bu ekonomik forum bunu daha da belirginleştirecektir" dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise konuşmasında dünyanın bilgi çağına girdiğine değinerek, şunları söyledi: “Bilgiye yatırım yapanlar çok daha yüksek düzeyde geri dönüş sağlayacak. Özel sektör olarak bize düşen daha cesaretli, yenilikçi ve inovatif olmak. Hayal edip planlayım. İzmir’i inovasyon ve girişimcilik kentine dönüştürme vizyonunu ortaya koyduk. ‘Girişimcilik ve İnovasyon’ merkezlerimizi hayata geçiriyoruz. Bize destek olan Valiliğimize ve Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. İzmir iş gücüyle, girişimci ruhuyla yeni bir çağa hazırlanıyor. Biz de üzerimize düşeni yapmak için harekete geçtik. İzmir yeniyi hayal ediyor. Gelin hep beraber bu hayali büyüt elim”.

14 Kasım’da son bulacak Ege Ekonomik Forum açılış törenine İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, Özgencil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Özgencil ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

İki gün boyunca düzenlenecek oturumlarda alanında uzman konuklar “Teknolojinin Değiştirdiği Dünya; Yarının Kodları”, “Globalin Anahtarı: AR-GE, Yenilik ve Akıllı Uzlaşma”, “Dijital Dönüşüm ile Üretimin Dönüşmesi”, “Kuşak ve Yol İnsiyatifinde Ege Nasıl Kalkınacak?”, “Yerel Yönetimlerin Tarımın Ekonomik Kalkınmasındaki Rolü”, “Tarımda İnovatif Gelecek”, “Küresel Aktörler Olarak Kooperatifler”, “Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm” konularını masaya yatıracak.

Editör: Haber Merkezi