GÜLSEN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Enflasyon rakamlarına yansıtılmayan gıda fiyatları, geçim derdinin büyüklüğünü bir kez daha ortaya koyuyor. En temel gıda ürünlerindeki fahiş fiyatlar, markette değil de kuyumcuda takı bakıyormuşsunuz duygusu uyandırıyor. Özellikle et ve süt ürünlerindeki yüksek fiyatlar, milyonlarca insanın en temel gıda maddelerine ulaşmasına neden oluyor.

ÜÇ HANELİ RAKAMLAR

Her yerde bulunan bir market zincirinin kahvaltılık ürün fiyatlarına bakarak bir kahvaltı masası hazırlamak istediğinizde on gün boyunca tüketebileceğiniz kahvaltılık malzeme harcamanız 500 TL’yi bulacak. Eve peynir almak için markete gittiğinizde sizi artık üç haneli rakamlar bekliyor. Eski Kaşar peynirinin fiyatı 122 TL’yi de gördü. Peynir diyarı Kars’ta bile en fazla 40 TL’ye satılan peynir market raflarında adeta altına dönüşüyor. 

YERİNDE 3 TE BİRİ FİYATINA

Üç kişilik bir ailenin on gün boyunca yiyebileceği peynirin bir kilosu 122 TL. Sucuğun 132, zeytinin 53, balın 60, 20’lik yumurtanın ise 15 TL’yi gördü. Bilindik markalardan aldığınızda sadece en temel kahvaltı malzemelerine 382 TL ödemeniz gerekiyor. Aynı marketten tereyağı alırsanız bir kilosuna 67 TL, çaya da 43 TL para vermeniz gerekecek. Kahvaltı tabağımda; domates, salatalık, yoğurt, yeşillik de olsun derseniz ekstra ücret ödemeniz gerekecek. Peynir diyarı Kars’ta kaşar peynirinin fiyatı en fazla 40 TL’yi görürken benzer lezzetteki peynirlerin büyükşehirlerde üç katı fiyata satılması fırsatçılık olarak nitelendirildi.

İki çeşit peynir veya zeytin yemek isterseniz, salam ve jambon da olsun, bir iki çeşit de reçel isterim derseniz ödediğiniz ücretin bir yarısını daha gözden çıkarmanız gerekecek.

SAĞLIKLI BESLENMEK HAYAL

Türk-İş geçtiğimiz ay, dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 2 bin 063 TL, yoksulluk sınırını da 6 bin 733 TL olarak açıklamıştı. Asgari ücretin 2 bin 020 TL olduğu ülkemizde milyonlarca insan bu ücretle ailesini geçindirmek için mücadele ederken, bir o kadar insan da işsiz olduğu için adeta yaşam savaşı veriyor. En temel besin malzemelerindeki fahiş fiyatlar, sağlıklı beslenme olanaklarını gittikçe zorlaştırırken, vatandaşlar ise kara kara ne yapacağını düşünüyor.