İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Kadın Emeği Çalışma Grubu tarafından gerçekleştirilen Emekçi Kadın Akademisi faaliyetleri devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen “Emek ve Meslek Örgütlerinde Kadın Emeği” başlıklı panele KESK-SES adına Rukiye Çakır, TMMOB adına Ferda Yamanlar, Eğitim-Sen adına Dilek Mercan, DİSK adına Hazal Beytaş ve İzmir Barosu adına avukat Nuriye Kadan konuşmacı olarak katılırken çok sayıda kadın panele ilgi gösterdi.

Panelde ilk olarak konuşan İzmir Barosu üyesi Avukat Nuriye Kadan “Cinsiyetçilik” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Kadan’ın, Clara Zatkin’in “Göğün yarısı olan kadınlar, kavganın da yarısıdır” sözleri ile başladığı sunumda “Türkiye’de kadınların işgücü ile katılım oranının yüzde 25’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Türkiye için kadın istihdamının sorunları 4 temel başlık altında ele alınabilir. Kayıt dışı çalıştırma, ücretsiz ev işçiliği, cinsiyet temeli ayrışma ve ücret eşitsizliği gibi başlıklar var. Düşük ücretler ve kötü koşullu işlerde çalışma, pazarlık yönünden yoksun olma durumu var. Kayıt dışı sektöre geçiş, gündelik, yarı zamanlı sözleşmeli ve çalışmalara dayalı istihdam durumu var. Türkiye’de 8 Milyon 100 bin kadın istihdam altında. Kadınların neredeyse yüzde 90’ı kayıt dışı çalışıyor ve dünya ortalamasının altındayız” diye konuştu.

Ardından konuşan DİSK Genel İş Üyesi Ayşe Hazal Beytaş, kadın istihdamındaki son duruma ilişkin konuştu. Son 15 yıl içinde hükümetin çıkardığı kadın yasaları ve içeriğini anlatan Beytaş, “İktidarın kadınlara ‘müjde’ diyerek allayıp pulladığı yönetmeliklerin hepsinin kadınları istihdamdan ne kadar uzaklaştırdığını, kadın emeğini ne kadar sömürdüğünü görüyoruz. Burada dört tane yasa var. Birisi 6663 sayılı torba yasadan çıkan kadın istihdamı paketi. Bir diğeri ise özel istihdam büroları. Aslında ikisi de birbirini tamamlıyor. Önümüzde iki tane yasa tasarısı var. Bir tanesi aile ve dinamik nüfus yapısının korunması yasa tasarısı. Umarım bu ikisi de yasalaşmaz ancak sadece umarak olmaz buna karşı güçlü bir mücadele gerekiyor” şeklinde konuştu.

Eğitim-Sen adına söz alan Dilek Mercan ise eğitimde kız çocuklarının okula gitme oranlarının giderek düştüğünü belirterek, “Kız çocuklarının yüzde 35’inin lise eğitimine başlayamadığı gerçekliği var. Bizler çocuklarımıza doğruyu yanlışı öğretmeye çalışırken birçok engelleme ile karşılaşıyoruz. Kızlara ait okullar ve erkeklere ait okullar var. Mevcut iktidar bunları kenara ayırma çabası içinde. Şubat ayında 30 kadın öldürüldü. 14 çocuk istismara uğradı, 19 kadına cinsel şiddet uygulandı. Biz eğitimde bir şeyler düzenletmeye çalıştıkça engellendik” şeklinde konuştu.

Kadınların yaşadığı sorun ve sıkıntıların saymakla bitmeyeceğini dile getiren Mercan, meselenin sorunları tartışmak olmadığını sorunlara karşı nasıl çözümler yaratılması gerektiğinin tartışılması gerektiğini dile getirdi. Kadının hayatın her alanında görünmediğini sözlerine ekleyen Mercan, kadını görünür kılmak için kadın mücadelesinin daha çok yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi. Konuşmaların ardından İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu panele katılan katılımcılara teşekkür etti.

Panel, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Kadın Emeği Çalışma Grubu moderatörü Aslı Umucu’nun katılımcılara teşekkür belgelerini takdim etmesiyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi