GÜLSEN CANDEMİR/ İZ GAZETE-  Ülkelerindeki savaştan veya kötü yaşam koşullarından kaçıp Avrupa ülkelerine gitmek için İzmir’i geçiş noktası olarak kullanan mülteciler, son derece elverişsiz koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Kalabalık ve dar gelirli mültecilerin tercih etmek zorunda kaldığı evden bozma kaçak oteller,  adeta hastalık saçıyor. Geçici olduklarını düşündükleri için en uygun yerde barınmayı tercih edenler, yaşanması mümkün olmayan yerlerde her türlü hastalığa yakalanabiliyor.

HİJYEN KOŞULLARI SINIRLI

Basmane’de 37 yıldır eczacılık yapan Reha Tuksavul, son yıllarda bit, kene, tahtakurusu ısırması nedeniyle eczaneden ilaç alanların sayısının bir hayli arttığını söyledi. Reha Tuksavul “Düşkün hayat koşulları, su yetersizliği, çok sayıda kişiyle aynı mekanı paylaşmak, dış parazit dediğimiz; bit, tahta kurusu, pire vakalarının yaşanmasına neden oluyor. Bu şikayetle gelip ilaç isteyenler ne yazık ki çeşitli ülkelerden gelip bölgede kalan mülteciler. Basmane bölgesi yeni yapılaşmaya uygun olmayan bir bölge ve eski yapılar da ister istemez yaşamak için çok da uygun değil. Günlük hijyen koşulları sınırlı, yıkanma alanları yetersiz. Yaşanan ortamlardaki yataklar ne durumda, kaç yüz kişi kullandı bilinmiyor. Resmi makamların, bu mekanları topluca ilaçlaması gerekiyor ama bunun için bir talep lazım. Bu talep olmadığı için insanlar, geçici çözümler bulmak için bize başvuruyor.”dedi.  

Çeşitli enfeksiyon hastalıkları için de ilaç talebi geldiğini söyleyen eczacı Tuksavul, “Hijyen koşullarının olmamasından kaynaklı çok sık karşılaştığımız hastalıklar bunlar, ancak reçetesiz antibiyotik veremediğimiz mülteciler, İyileşmekte bir hayli zorlanıyor.” Diye konuştu.

KURUMLARA ÇAĞRI

İzmir Otel, Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen ise, kaçak otellere dikkat çekerek, hem yerel yöneticilerin hem de emniyetin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Mehmet Gönen, Kayıt dışı otellerde, otele dönüştürülen evlerde kalan yüzlerce mültecinin, hijyen koşulları olmayan mekanlarda hayatını sürdürdüğünü ifade etti. “Bir odada 15 kişinin yattığını da duyduk.” diyen Gönen,  “Suriyeli vatandaşların gelmeye başlamasından önce de kayıt dışı oteller vardı. Diğer milletlere ait vatandaşlar, ekonomik olması ve kaçak kalabildikleri için bu tür yerleri tercih ediyor. Halk sağlığı için bu konunun ele alınıp çözüm bulunması lazım. Kayıt altına alındığında denetimi ve dolayısıyla hijyen koşulları da sağlanmış olacaktır. Kurumlar görevlerini yerine getirirse sorun ortadan kalkar.  Halk sağlığı açısından bu sorunun çözümü gerekiyor.”

Editör: Haber Merkezi