İl Özel İdaresi'nin kapatılmasından sonra Valilik Paylaştırma Komisyonu'nun jeotermal ve doğal mineralli suların işletme ruhsatını Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'na devretme kararına Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı iptal davalarında sonuçlar çıkmaya başladı. Açılan dokuz ayrı davadan birinde Balçova ve Narlıdere kuyularıyla ilgili İzmir 1. İdare Mahkemesi belediyeyi haklı buldu. Valilik Komisyonu ruhsatı Büyükşehir'e devretmesine karşın, karara İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak itiraz etti.

İzmir'de Özel İdaresi'nin kapatılmasından sonra gerçekleşen mal paylaşımı süreciyle ilgili davalar bitmedi. İzmir Valiliği, Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nun İl Özel İdaresi adına ruhsatlandırılmış olan Narlıdere-Balçova, Aliağa, Dikili, Seferihisar, Bergama, Bayındır, Çeşme ilçelerindeki 9 ayrı bölgedeki jeotermal kuyu ve doğal minaralli su kaynağı için dokuz ayrı kararla ruhsatları Valilik Yatırım, İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'na verme kararına Büyükşehir Belediyesi 9 ayrı dava açtı. İdare Mahkemeleri'deki bu davalardan bir kısmı Valilik bir kısmı Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlandı. Bir kısmında ise henüz karar çıkmadı.

İzmir 1. İdare Mahkemesi,  Narlıdere, Balçova ilçelerindeki jeotermal kaynağa ait jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sularla ilgili Büyükşehir Belediyesi'ni haklı buldu. Mahkeme'nin kararı üzerine Valilik Komisyonu 2 Mart tarihinde, ruhsatın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesine karar verdi. Büyükşehir Belediye Meclisi de belediyenin bu kuyuda faaliyet yapması için karar aldı.

Valilik Komisyonu, Narlıdere-Balçova jeotermal kaynak ve doğal mineralli suların işletmesini Büyükşehir Belediyesi'ne mahkeme kararını 30 gün içinde uygulama zorunluluğu nedeniyle devretmesine karşın, İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin kararına itirazda bulundu. Büyükşehir Belediyesi de kaybettiği davalarla ilgili itirazda bulundu. Dokuz işletme ruhsatı için nihai karar Bölge İdare Mahkemesi'nden çıkacak.

Editör: Haber Merkezi