ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE-  AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak, uzun zamandır AKP’nin teşkılat çalışmalarında siyasi faaliyet gösteren Melih Bulu’yu atamasına karşı üniversite öğrencileri de harekete geçti. İzmirli üniversite öğrencileri de, İzmir’den Boğaziçi’ne destek verdi.  Basın açıklamasına HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür de katıldı.

ÜNİVERSİTELERE YAPILAN SALDIRILAR TOPLUMA YAPILMIŞTIR 

Üniversitelere yapılan saldırıların, sadece mekan ve yönetim özelinde yapılan değişikliklerle karşımıza çıkmadığını belirten Pınar Usta, “Toplumsal bilginin üretildiği mekanlar olan üniversitelere yönelik saldırılar tüm topluma yönelik saldırılardan farksız. Nasıl mı online eğitim sürecinde cinsiyetçi, homofobik söylemler üreten yönetim ve öğretim görevlileri üniversiteyi, üniversitelileri baskı altına alan ayrıştıran ve ötekileştiren söylemlerini arttırır oldular.  
Son süreçte iktidarın akademiye yönelik saldırıları köklü ve donanımlı üniversitelere ve öğrencilerine polis şiddetiyle, tehditlerle, soruşturmalarla sürüyor. Mevcut olarak kadın hareketinin birikimi ve ilerleyişi ile birlikte bu saldırılar özelinde LGBTİ+’lar ve kadınlara yönelik saldırılarla derinleşiyor. Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Melih Bulu bu saldırının son süreçteki net örneklerinden biri” dedi. 

CİNSİYETÇİ REKTÖR

Öğrenci Uslu, Melih Bulu’nun cinsiyetçi açıklaması olan “Eğer iş fikrinizi annenize anlattığınızda anlıyorsa o işi yapmayın” hatırlatarak Akp’nin üniversitelere kayyum rektör projesiyle yerleştirmeye çalıştığı zihniyeti bildiklerini ifade etti. Uslu sözlerine şöyle devam etti: “Akademiye yapılan saldırılar Boğaziçi Üniversitesi ile sınırlı kalmıyor elbette. 20’yi aşkın üniversiteye 2015 yılından beri iktidarın kayyum rektör atamalarını görüyoruz. Akp kayyum rektör projesi İzmir’de de Ege Üniversitesi’ne Necdet Budak’ın ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Nükhet Hotar’ın atanmasıyla devam etti. Yönetemediği bilgi üretimine ve öznelerine baskıyla kendini kabul ettirmeye çalışan iktidarın kayyum rektör atamalarının karşısında üniversiteliler üniversitesini homofobiye, gericiliğe, cinsiyetçiliğe karşı savunuyor.  Üniversitelerde ÖGB, sivil faşist çeteler, yandaş akademisyenler ve kayyum rektörler ile üniversitenin gerçek öznelerine yönelik saldırılarını sıkılaştıran iktidarın baskı aygıtlarını kampüslerimizde gün be gün yaşadık.”
 
ÖĞRENCİLER ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ BIRAKILDI

Pınar Uslu, “AKP’nin kolluk kuvvetleri, direnen üniversitelilere biber gazı, plastik mermi ve coplarla saldırdılar. Bu sabah da 28 öğrenci hakkında yakalama kararı çıkartılırken, 17'si gözaltına alındı. Kadın katillerine karşı çilingir çağıranlar, kayyum rektöre karşı üniversiteyi savunan arkadaşlarımızı ev baskınlarıyla, kapıları, duvarları kırarak hukuksuzca gözaltına aldı. Bu ülkede çıplak arama yok diyenler, bu hukuksuz gözaltında 2 arkadaşımızı çıplak aramaya zorladı. Bütün hukuk normlarını çiğneyerek arkadaşlarımızı gözaltına alan İktidar, net bir şekilde acizliğini göstermiştir. Tüm bu faşist saldırılara karşı bizler bir aradayız. Hatırlatalım, geçtiğimiz süreçlerde üniversiteleri bölmeye çalışarak, barış imzacısı akademisyenleri akademiden atarak, pek çok üniversite öğrencisini soruşturmalarla, gözaltılarla baskı altına almaya çalışarak akademiye yönelik saldırılarına devam etti AKP hükümeti. Bizler bu saldırılara karşı üniversiteyi savunmak memleketi savunmaktır diyoruz. Biliyoruz ki iktidar yönetemediği, biat ettiremediği her kuruma, kişiye faşist baskı koşulları yaratmaya çalışıyor fakat tüm bu baskı koşulları, metotları üniversitelileri yıldıramayacak. Bizler İstanbul’un, Boğaziçi’nin direnişini İzmir’de büyütüyoruz ve Boğaziçi’nde rektörlük binasına sırtlarını dönen ve bilimi savunan akademisyenleri buradan da selamlıyoruz. AKP, kayyum rektörler, ÖGB gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi