Kozmopolit yapısıyla yüz yıllardır üç sami dinden de insanların yaşadığı İzmir kültürel çeşitliliğiyle parlamaya devam ediyor. Her dine ait bayramın özgürce kutlandığı ve insanların dostluk içinde yaşadığı İzmir, bu sefer de Rumların yeni yıl buluşmasına sahne olacak. İzmir Valiliği'nin izni ile bu geleneği 2016’dan beri Alsancak Gündoğdu Meydanında tekrar hayata geçirilen 'Denize Haç Atma Töreni' bu yıl da İzmirliler'in katılımıyla gerçekleşecek.  Kutlamalar 6 Ocak Cumartesi günü Basmane’de bulunan tarihi Aziz Voukolos Kilisesi’nde yapılacak dini ayinle başlayacak, saat 13.30’da Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda İzmir Metropoliti Bartholomeos yönetiminde “Denize Haç Atma Töreni” ile doruğa çıkacak.  Dualarla denize atılan haçı çıkartmak için cemaat gençleri İzmir Körfezi'ne atlayarak yeni yıl heyecanını yaşayacak.

İzmir Ortodoks Cemaati ve İzmir Rum Kültür ve Düşünce Derneği Başkanı Yorgo Teodoridis, Anadolu’nun kadim halklarından olan Rumların geleneklerini yaşatmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bu etkinliği tüm İzmirlerle birlikte paylaşmak istediklerini söyledi.

İzmir Rum Kültür ve Düşünçe Derneği yeni yıl münasebetiyle, kentte yaşayan ortodokslarla geleneksel  Yeni Yıl Çöreği (Vasilopita)etkinliğini bu yıl Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirecek.'Yeni Yıl Çöreği' etkinliğinine Sakız Adası'ndan da misafirler katılacak. 6 Ocak Cumartesi saat: 18:30'da düzenlenecek etkinlikte İzmirli Ortodoks Rumlar yeni yıllarını kutlayarak bir araya gelecek. Sakız Adası'ndan gelen Hio En Horo ve Defne dans grupları geleneksel danslarla geceye renk katacak. 

Editör: Haber Merkezi