ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Leyla Erdoğan İzmirli bir makyaj sanatçısı. Küçük yaşlarda başladığı bu merakını ve İzmirli kadınların makyajda nelerden hoşlandığını konuştuk.

Bu işe nasıl merak saldın?

Karşıyaka Lisesi mezunuyum sonrasında da iş imkânının daha iyi olacağını düşünerek maliye okudum. Daha sonra da aile şirketimizde muhasebeye yöneldim ama beni tatmin etmeyen bir şeyler vardı. Ortaokuldan beri aileme makyaj yapmaya çalışan, eline fırça alan biriydim. Yirmili yaşlarımın başında Kryolan ege bölgesinde ilk defa eğitim açmıştı. Ablamın desteğiyle makyaj çantamı alıp eğitime gittim. O dönem buna iş için değil de kendimi mutlu etmek için başlamıştım. Sonrasında eğitim bitmedi; kişilerden, özel kurumlardan, milli eğitim bakanlığının kurslarından eğitime devam ettim. İş olarak buna nasıl adım atacağımı bilmeden yaklaşık 10- 15 belge biriktirdim eğitimler sonunda.

İlk işimi on yıl önce bana ulaşan bir fotoğrafçıyla aldım. Arkasından moda çekimleri geldi. Modacı Ayzer Yorgancıoğlu’nun tasarımlarının olduğu bir çekimdi. Daha sonra sosyal medya üzerinden iş almaya başladım. Bir yandan gelin makyajı için gelen talepleri karşıladım. Gelin ve moda makyajlarına devam ediyorum.

İzmirli kadınlar ne tür makyaj seviyor?

İzmirli kadınlar olarak her zaman kendine güvenen kadınlarız. Tüm trendleri, modayı, makyajı takip ediyoruz. Günlük makyajda dahi modayı takip edip iyi ürünler kullanmayı seviyor İzmirli kadınlar. Bana gelen kadınlar ürünlerimin farkında olarak geliyorlar. Gayet bilinçli ve kendilerinden eminler.

Gelinler en çok neyi tercih ediyor?

İzmirli gelinler daha çok doğallıktan yana. Yüzümüz Batı’ya dönük olsa da gelinler frapan makyaj sevmiyor. Doğala yakın makyajları tercih ediyorlar. Batı’yı, trendleri takip ederek toprak tonlarını tercih ediyorlar.

Bu yazın modası ne olacak?

Bu yaz metalik farlar moda. Islak, fresh bir hava hakim olacak. Yani bu yaz ışıldayacağız.

Gördüğün en bariz makyaj hataları neler?

Gözaltı aydınlatıcısı! Ten renginin çok altında kullanılan renkler çok hatalı. Beyaza yakın kullanılıyor neredeyse! Günlük makyaja hele hiç uygun olmayan bu farları kullanmamalıyız. Allık konusunda da hata yapıyoruz abartarak. Tene uygun olmayan fondöten, yanlış kullanılan eye liner sık gördüğüm hatalardan. Doğru makyaj aslında güzel yönleri ortaya çıkarmaktır ve buna uygun yapılırsa en doğal hali olur. Rengârenk bir makyaj değildir.

Doğru makyaj nedir peki?

No makeup! Tene uygun fondöten, hafif allık, dudağa yakın renk bir ruj, rimel ve çok hafif toprak tonlarında far her yüze yakışan bir makyajdır. Günlük hayatta olabildiğince doğal makyaj yapmalıyız.

İş hayatında da kadınlar doğal makyajı kullanmalı. İnsanların konuştuklarınıza dikkat kesilmesini istiyorsanız yüzünüze dikkat çekmeyecek şekilde makyaj yapılmasını öneriyorum.

Kadınlar kırmızı ruju da seviyorlar, nasıl kullanılmalı?

Kırmızı ruj kullanmak istiyorsanız eğer, göz makyajı ve allık abartılmamalı. Bir yere dikkat çekilmeli. Diğer ürünleri fazlaca kullanmak, bakış açısından dolayı da çok yorucu olur.

Sosyal medyada makyaj ürünleri uygulaması, tanıtımı yapan vlogerlar hakkında ne düşünüyorsun?

Ürün satma amaçlı olduğu için doğru bulmuyorum. Amaç insanların günlük hayatta minimum parayla neler yapabileceklerinin anlatılması olmalı. Zira amaç bilgi vermek değil. İş çığrından çıkmış durumda. Şunu da alın bunu da alın, diyerek insanlar artık ne alacaklarını şaşırdılar. Gençler tanıtılan ürünleri alamayınca üzülebiliyorlar. Bu çok üzücü. Zira bir sürü ürün tanıtılıyor. O kadar ürünü almanın bir anlamı yok. Günlük hayatta tanıtılan ürünleri kullanmaya gerek yok çünkü. Gençlere doğallığı referans vermek lazım. Olabildiğince doğal kalmalı gençler. Trend doğallığa da gidiyor zaten.

Cilt bakım önerilerin neler?

Güvenilir aktarları önerebilirim. Doğal yağların cilde etkisi dermo kozmetik ürünlere göre çok daha sağlıklı. Örneğin ben saçlarıma Ayvalık’tan getirdiğim defne sabunu kullanıyorum. Her şeyin doğalını kullanmak en iyisi olabilir. Kozmetik ürünlerinde de cilt ürünlerinde de doğaldan yanayım. Cildin olabildiğinde nefes alması lazım.

 If Wedding Fashion İzmir'e katıldın, nasıl geçti?

 If Wedding Fashion’a on kişilik bir makyaj ekibiyle gittik. 16 defilenin makyajlarını yaptık. Irmak Atuk, Şebnem Schaefer, Ebru Ürün, Deniz Pulaş gibi çok kıymetli mankenlerle tanışmak dışında birçok yeni mankenle çalışma fırsatım da oldu. 3 gün süren yoğun bir programdı. Günde 5 mankenle çalıştım. Her firma tasarımına uygun makyaj istediği için zor ve yorucu bir fuar geçirdik.

Editör: Haber Merkezi