Panel Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi Sosyalist Düşünce Toplulukları ve Sosyalist Liseliler tarafından organize edildi. Panelin yapıldığı salona üniversiteli ve liseli gençler sığmadı.

Panelde açılış konuşması yapan Deniz Tütmez, üniversitelerde ve liselerde sermayenin ve gericiliğin saldırılarına karşı mücadele etmeye çağırdı. KHK ile DEÜ'den atılan İzge Günal için “İstediklerini yapsınlar, biz Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı’ndan da hatırladığımız gibi ‘Okul, dört tarafında duvarları olan üstünde damı olan yer değil, okul her yerdir. Okul, öğretebildiğin, öğrenebildiğin, birlikte olabildiğin ve bir gaye için mücadele edebildiğin yerdir.’ Bu yüzden bulunduğumuz her yeri bir okula dönüştürmeye davet ediyoruz.” Diyerek üniversitelerde Sosyalist Düşünce Topluluklarına ve Sosyalist Liseliler’in Aydınlanma Okulları’na davet etti.

Evrim hakkında konuşan Günal evrim nedir, evrime neden düşmanlık besleniyor gibi konulara değindi. Büyük oranda evrim teorisinin bilinmediğini ve yanlış bilindiği için saptırıldığına işaret etti. ''Neden diğer alanları tartışılmıyorda önüne gelen evrim teorisini tartışıyor?'' diyen Günal egemen güç ile bilim arasındaki çelişkilere vurgu yaptı. ''Egemen güç çok nadir olaylar dışında bilimin karşısında durur. Örneğin sosyal bilimlerde ortaya attığınız bir hipotez ile yeni bir ideoloji oluşturursunuz diğer yandan fen bilimleri ile ilgili bir hipotez ortaya attığınızda daha önceden kimsenin kuşkulanmadığı bir şey hakkında insanları kuşkulandırmaya başlarsınız.'' diye devam etti. ''Evrim teorisine bu kadar karşı çıkmalarının sebebi Galileo'nun dünya evrende küçük bir parçadır demesi gibi bütün dini dogmaları sarstı. E ne olacak dini dogmaları sarstı derseniz din ile toplumu rahat ve kolay bir biçimde yönetebilirsiniz'' dedi.

İNSANLAR MAYMUNDAN MI TÜREDİ?

Evrim konusunda en çok sorulan soru olan 'İnsanlar maymundan mı türedi' sorusuna resimli belgelerle yanıt verdi. İnsanların maymundan gelmediğini bütün canlıların ortak bir atadan geldiğini belirtti. ''Evren tarihinde 7 milyonluk bir geçmiş vardır ve insanlar ve maymunlar bu 7 milyonluk tarihin son anlarında ortaya çıkmıştır. Evrim teorisinin din dogmaları ile tezatlaşan tarafı buradan gelir. Bütün dinlerde insanın en başından beri varolduğu belirtilir '' dedi.

Evrimin mekanizmalarına değinen Günal, bu mekanizmaların biyolojik olarak açıklanabildiğini ve ulu bir güçten bahsedilmediğini işaret etti. Günal, evrim mekanizmalarını anlattıktan sonra kanıtlara değindi. Biyokimya, gen, anatomi, homolog organlar, morfolojik benzerlik, körelmiş organlar, fosil kayıtları, geçiş örnekleri, coğrafya bilimleri üzerinden kanıtlarını açıkladı. Daha sonra 'Ateist Komedisi: Büyük Tufan' adlı animasyon kısa filmi izleterek Nuh Tufanı'nın bilimsel olarak mümkün olmadığını belirtti.

EVRİME İNANMAMAK NE DEMEK?

Evrime inanılmamasının saçma olduğunu belirten Günal tam sayılar nasıl bir teoriyse evrimin de aynı şekilde teori olduğunu belirtti. Böyle bir durumun olmasının sebebinin evrim teorisinin bütün din dogmalarını yıktığını belirtti. Bilim, hipotez, bilimsel yasalar ve teorinin ne demek olduğunu örneklerle açıklayan Günal, teorinin günlük kullanımından farklı olduğunu açıkladı.Daha sonra toplumda yanlış bilinen soruları ve anti-tez'leri açıklığa kavuşturdu.

Son olarak seyircilerden gelen soruları yanıtlayan Günal, bilimden uzak kalınmaması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi