ENGİN YAVUZ - Çiğli’de demiryolu hattının kenarında sayıları hızla artan lüks apartmanlar tarlaları kuşatırken, Atatürk Dramalılar ailesine tahsis ettiği arazi ise hala geleneksel yöntemlerle ekilip biçiliyor.

İzmir’de Çiğli ile Mavişehir arasındaki demiryolu hattının kenarında yükselen lüks apartmanlar, bölgede çiftçilik yapan aileleri de tehdit ediyor. O tarlaların içinde biri var ki, Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Dramalılar ailesine tahsis edilmiş. Ailenin uzun yıllar tarım amaçlı kullandığı arazi, şimdilerde ise Balıkesirli ana oğul tarafından kullanılıyor.
11 dönümlük arazide hala at ve karasaban kullanan Korkmaz ailesi, araziyi tarım dışında kullanmayı düşünmediklerini söylüyorlar.

İNŞAAT OLMAYACAK

40 yaşında olduğunu ve doğduğundan bu yana bu tarlada çiftçilik yaparak büyüdüğünü belirten Mehmet Korkmaz, 75 yaşındaki annesi Saniye Korkmaz ile birlikte yıllardır araziyi ekip biçtiklerini belirterek şöyle dedi: “Biz aslında tarlanın sahibi değil ortakçısıyız. Bu arazi yıllar önce çiftçilik yapan Dramalılar ailesine ait. Cumhuriyet’in ilk yıllarında arazi tarımla uğraşmaları için Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bu aileye tahsis edilmiş. Ama Dramalılar ailesi hiçbir zaman bu araziyi tarım dışında farklı bir amaçla kullanmayı düşünmemiş. Ailenin en büyüğü vefat ettikten sonra oğulları tarımla uğraşmak istemedi. Siz tarlayı işlemeye devam edin dediler. Biz ekip biçiyoruz. Gördüğünüz gibi her tarafımız apartmanlarla ve hızla yükselen inşaatlarla dolu. Ama hiç kimsenin bu verimli toprakları bir inşaat alanına çevirmeye niyeti yok. Bu arazi hep böyle kalacak. Annemle ben işlemeye devam edeceğiz. Müteahhitlerin gözü burada ama hepsi geldikleri gibi geri dönüyor.”

PAZARDA SATIYORUZ

Arazide geleneksel yöntemlerle tarım yaptıklarını belirten Korkmaz şunları ekledi: “Modern tarım aletlerimiz yok. Hala atla ve karasabanla çift sürüyoruz. Hayvan gübresi kullanıyoruz. Kış mevsimi öncesinde karnabahar, kırmızı lahana, kereviz, pırasa, taze soğan, pancar, yaz mevsimi öncesinde ise kabak, salatalık, roka, dereotu, maydanoz ekiyoruz. Çiğli pazarında tezgahımız var. Ürettiklerimi pazarda satıyoruz. Çevremiz binalarla dolu olduğu için burada yaşayanlardan taze sebze almak için de bize gelen çok.

Gazete 9 Eylül

Editör: Haber Merkezi