ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - 2. Dünya Savaşının halklara yaşattığı korkunç trajedi sonrasında uluslar arası toplum, yıkıntıların arasından özgürlük, adalet ve barış seslerini yükseltti. İnsan onuru ve hak temelli olan bu sesler, evrensel bir düzen kurulmasını sağladı.

“Korkudan ve yoksulluktan kurtulmuş insanlar için özgürlüğe sahip olacakları bir dünya” amacıyla ilan edilen 10 Aralık Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin bu yılki yıl dönümünde yaşanan ihlaller artarak devam ediyor.

TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ

Cezaevlerindeki tutuklu sayısı 260 bini geçti, 19 ayda 393 kadın cinayeti işlendi, kamuda yaşanan ihraçlar arttı ve iş cinayetlerinde Türkiye Avrupa’da birinci sıraya oturdu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın açıklamalarına göre 50 bin tutuklu cezaevinde uyuyacak yer bulamıyor ve tutuklulara su kotası dahi getirildi.

6 Aralık 2018 tarihinde, İzmir Ödemiş T Tipi Cezaevi yeniden gündeme geldi. Hapishanede tutuklular hakkında disiplin soruşturması açıldığı ve tutuklulara görüş cezası verildiği ortaya çıktı. Aynı zamanda tutuklulara gönderilen mektupların da iletilmediği, Yeni Yaşam Gazetesinin cezaevi yönetiminin sansürüne maruz kalarak tutukluların haber alma özgürlüğünün kısıtlandığı ortaya çıktı.

KEYFİ REJİM İDDAİLARI

Ciddi hak kayıplarına neden olan OHAL yönetimi 19 Temmuz 2018 tarihinde sona erse de ardında bıraktığı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yurttaşlar ‘haklara sahip olma hakkı’ndan mahrum bırakıldı. Kamuoyunda ‘keyfi rejim’ iddialarına neden olan KHK’lar ile ifade özgürlüğü kısıtlandı ve sosyal medya operasyonları ile yurttaşlar hukuka aykırı muameler ile karşı karşıya kaldı.

6 Aralık 2018 tarihinde Konak’ta yapılan bir ev baskınında Necah Berge isimli yurttaş sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

15 Temmuz darbe girişimi sürecinde sosyal medyadan yaptığı paylaşım nedeniyle ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği’ iddiası ile G.Ş. isimli yurttaş, Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası ile, ‘Türk milletini, Cumhuriyeti ve TBMM’yi aşağılama’ suçundan ise 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

HDP’YE YÖNELİK OPERASYONLAR

26 Kasım tarihinde yapılan operasyonda HDP İl Eş Başkanları Mahfuz Güleryüz ve PM üyesi Gülay Bilici Menemen Kongresindeki açıklamaları nedeniyle çıkarıldıkları mahkemede ‘örgüt üyeliği ve propaganda yapmak’ iddialarıyla tutuklandı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÖNLENEMİYOR

2018 yılı Kasım ayına kadar 363 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. 

30 Kasım tarihinde Buca’da bir erkek yanındaki kadını sokak ortasında darp ederek zorla bir araca bindirdi. Kameralara kaydedilen görüntü sonrası herhangi bir yasal işlem yapılmadı.

Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü / Mantık Anabilim Dalı Başkanı İbrahim Emiroğlu’nun katıldığı bir konferansta "çocukların evlenebileceği, kadınların regli olmasının tedavi edilmesi gerektiği” şeklinde açıklamada bulunduğu iddia edildi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE AJANLIK TEKLİFİ İDDİASI

Öğrenci Kolektifleri üyesi Mustafa Avcıoğlu, çağırıldığı polis karakolunda çeşitli tacize maruz kaldığını İnsan Hakları Derneği ve Eğitim Sen üyeleri ile yaptığı bir basın toplantısıyla duyurdu. Avcıoğlu konuyla ilgili olarak “Tanımadığım bir numara, askerlik işlemleri ile ilgili olarak beni aradı ve karakola gelmem söylendi. Karakoldayken, tekrar numara aradı ve karakolun önüne çıkmam gerektiğini söyledi. Yanımdaki polis memuru ile birlikte karakolun önüne çıktık. Dışarıda bizi bekleyenler, TEM’den geldiklerini söylediler. Daha sonra bana alakasız bir isim söyledi. Bu ismin PKK ilke bağlantısı olduğunu benim de onlarla irtibatta olduğumu söyledi. Daha sonra bu konunun üstünde durmadı. Benimle ilgili sorular sormaya başladı. Bir hafta sonra tekrar arandım. Tekrar görüşmek istediklerini ve Buca’da buluşmak istediklerini söylediler. Benim çeşitli arkadaşlarımın isimlerini saydılar. Tüm bunların üstüne arkadaşlarımla ilgili bilgi almak istediler. Ayrıca okulda herhangi bir faaliyet olduğunda onları bilgilendirmemi istediler.” açıklamasında bulundu.

VİDEO AKTİVİSTİNİN 18 YILLIK ARŞİVİNE EL KONULDU

Seyri Sokak Video ve Belgesel Kolektifi üyesi video aktivisti Oktay İnce, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı ve evi polislerce arandı. İnce’nin 18 yıllık arşivine el konuldu.

Kasım ayında sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve bunun için eylem yapan 64 TARİŞ işçisi gözaltına alındı. Gözaltına alınan tüm işçiler serbest bırakıldı.

BARIŞ AKADEMİSYENLERİNE YURT DIŞI YASAĞI

Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitelerinden birçok akademisyen yayınlanan KHK’lar ile ihraç edildi.

Barış Bildirisine imza atan birçok akademisyene yurt dışına çıkış yasağı getirildi. İzmir’in sevilen bilim insanlarından Prof. Dr. Cem terzi, Prof. Dr. Rüçhan Uslu ihraç edilen önemli isimler arasında. Ayrıca Paris I Panthéon-Sorbonne Üniversitesinde doktorasını tamamlayan siyaset bilimci Prof. Dr. Ayşen Uysal da ihraç edilen barış akademisyenleri arasında yer aldı.

Editör: Haber Merkezi