Sanat, spor, iş dünyasındaki başarıları ve ilkleri gerçekleştirdikleri projeleriyle İzmirli kadınlar; Bahar Almaç, Burcu Tuna, Pınar Pinzuti, Ülkü Hür, Dilfuruz Erdal Ceviz, Ayşe Donat, Irmak Tan, Oya Tüzün, Melis İstanbullu ve Aysun Atay Arıkan. Bu yıl kente damgasını vuran 10 isimden, ilham veren hikayelerini Milliyet'te yer alan haberle dinledik.

1- Bahar Almaç (İZMA Müzik Akademisi Kurucusu)

Çocukluğundan beri tutkusu olan bağlamadan hiç kopmayıp Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’ndan mezun olan Bahar Almaç, İzmir Müzik Akademisi’nin kurucularından biri. Geleneksel müziğimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına, 10 yıldır TRT başta olmak üzere, yerel birçok radyo ve televizyon programı ile yurtiçi ve yurtdışında birçok etkinliğe sesi ve sazıyla katılan Almaç, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Korosu, Konak Belediyesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü Türk Halk Müziği Korosu gibi profesyonel koroları çalıştırıp uzun yıllar şefliğini yürüttü ve sayısız konser verdi. Şu an ise TRT İzmir Radyosu’nda “Zeybekler ve Efe Türküleri” programının yapımcılığını yürütüyor.

2- Burcu Tuna (Yumurtalı Ekmek Evi Kurucusu)

1975 yılında İzmir’de doğan Burcu Tuna, Stephan Leacock’un, “En fazla iş başaranlar en çok hayal kuranlar olabilir” sözünün canlı örneği. Tam bir hayal taciri olan, “Hayatı Mandallamak” adını verdiği sayısız projeye imza atan Tuna, “En büyük hayalim, hayallerimin bitmemesi” diyor. 23 yıldır 100 den fazla proje gerçekleştiren Tuna’nın son projesi ise bu ay hayata geçecek olan Yumurtalı Ekmek Evi. Çocukluğunda annesinin yaptığı yumurtalı ekmeklerden ilham alan Tuna, “İnovasyona lezzet kattım” dedi.

Tuna’nın en bilinen projeleri ise, Ada (İzmir Körfezi’nde ada), Aklımda, Kansere Değil Hayata Şans Ver (Kanser Hastanesi), Kordon’da 2400 kişi ile gerçekleşen Atatürk Portresi, 150 bin kişiyi körfeze döken Ulu Önderi anmak için “Atatürk Işığında Yürüyoruz Su Perdesi” projesi, Bazen Görmek Yetmez (görme engelliler fotoğraf projesi), Hayvan Sevgi Evi, Dalinin Delisi İspanyol Restorandı ve Amerika New York Türk Festivali.

3- Pınar Pinzuti (Cycling Brainwasher, Bikenomist)

1979 doğumlu olan Pınar Pinzuti; filolog, pedagog, dijital pazarlama uzmanı, yoga hocası, blog yazarı, bisikletli seyyah, vejetaryen ve bisiklet aktivisti. Bornova Anadolu Lisesi mezunu olan Pinzuti, iki lisan eğitimi tamamladı. Almanya’da çalışma disiplinini, İtalya’da estetiği öğrendi.

Bisiklet odaklı yaşayan, AB destekleri ile bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için projeler yapan, “Daha çok bisiklet, daha çok mutlu insan” mottosu ile bisiklet kullanımının yaygınlaşması için etkinlikler ve festivaller düzenleyen Pinzuti, İzmir’de de Türkiye’nin ilk kostümlü bisiklet etkinliği ‘Bike Party’yi düzenledi.

4- Ülkü Hür (Fotoğrafcı ve Sosyal Medya Eğitmeni, Girişimci Kadınlar Grubu Kurucusu)

İkinci ailem dediği Girişimci Kadınlar Grubu’nun kurucusu olan Ülkü Hür, desteği olmayan kadınların birbirlerine omuz verip hep beraber güçlenmelerini amaçlıyor. “Kadın gücünün doğru kullanıldığında nasıl bir enerjiye dönüştüğünü yaşatıp görüyoruz” diyen Hür, “Her bir katılımcının hikayesini dinliyorum. Daha sonra yaptıkları ürünleri ve verdikleri hizmetleri daha çok kitleye ulaştırmak adına sosyal medya hesaplarında ve topluluk hesabında yayınlıyorum. Gruptakilerin birçoğu farklı sektörlerde çalışmış, istifa edip kendi içindeki özgür ruhla üretmeye başlayan kadınlar” diye konuştu. 1.5 yılda 8 kentte 780 kadına ulaşan Hür’ün hedefi, 15 kentte bin kadına ulaşmak.

5- Dilfuruz Erdal Ceviz (1453 Osmanlı Kurumsal İletişim Direktörü)

1983, Samsun doğumlu olan Ceviz, Selçuk Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Daha çok hayata dokunmak hedefiyle 1453 Osmanlı çatısı altından çalışmalarını sürdüren Ceviz, birçok sosyal sorumluluk projesine imza attı. Yaşlılar için Türk kahvesi tadım etkinliği, Çocuklar Geleceğimizdir Derneği ile ortak projeler ve “Işık Mönüsü” çalışmasını hayata geçirdi. Işık Mönüsü, TİSK Kurumsal Sosyal Sorumluluk Büyük Ödülü’ne de aday oldu.

6- Ayşe Donat (MimGrup Yönetim Kurulu Üyesi)

13 Mart 1980 yılında Mardin’de doğan Donat, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olup aile şirketi olan MimGrup’ta çalışmaya başladı. Donat, Yönetim Kurulu Üyesi olduğu MimGrup’un bünyesindeki şirketlerde önemli başarılara imza attı.

Türkiye’de 10002 Müşteri Memnuniyet Kalite Yönetim Sistem Belgesi’ni alan ilk ve tek personel taşıma firması olan MimRoyal; İzmir, Manisa, Milas ve İstanbul’da hizmet veriyor. Ayrıca boyozu “İzmir’in Eski Adı Eşsiz Tadı Smyrna Boyoz” adıyla MimGrup bünyesinde markalaştı. Amerika’ya ihrac edilen Smyrna Boyoz, Türkiye’deki zincir mağazalarda da satışa sundu. Symrna Boyoz, Yunanistan ve Amerika’da açılan şubeleriyle, global bir marka olma yolunda ilerliyor.

7- Irmak Tan (Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)

1986 yılında İzmir’de doğan Tan, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü’nü bitirdi. İngilizce, Almanca ve İtalyanca bilen Tan, 2009 yılında aile şirketleri olan ve 1993 yılında Türkiye’nin ilk tarım fuarını düzenleyen Orion Fuarcılık A.Ş.’nin Uluslararası İlişkiler Sorumlusu oldu. Şu anda Orion Fuarcılık’ın yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak uluslararası ilişkiler ve protokol ilişkiler direktörlüklerini de yürüten Tan; aynı zamanda TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi, Ege Genç İş Adamları Derneği Yayın Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Komisyon Üyesi, İzmir İtalyan Ticaret Odası Üyesi, İzmir Tarım Grubu üyesi.

8- Oya Tüzün (PlatinCo Kurumsal İletişim Kurucusu)

25 yıl kurumsal hayatta hem ulusal hem uluslararası firmalarda satış ve pazarlama bölümlerinde; bölge müdürü, kurumsal iletişim müdürü ve direktörlük yapan Tüzün, 2016 yılında kariyerini sonlandırdı. Kendi belirlediği mesai saatlerinde, sevdikleriyle, herkesin işine severek geldiği bir ofis hayal etti. 2017 yılında, PlatinCo Kurumsal İletişim firmasını kurarak iş hayatına geri döndü.

Gençlerden oluşan enerjik, öğrenmeye ve üretmeye doymayan şahane bir ekiple iki yılı geride bıraktıklarını belirten Tüzün, “Dünya moda devlerinden olan Ferre imzalı bir inşaat projesinin konkurunu kazandık. Ardından yine İstanbul katılımlı büyük bir konkuru kazanıp BMC’nin ajansı olduk. Hedefimde, ‘Bu tür işleri İstanbul ajansları yapar’ algısını kırmak vardı. Kazanç için değil başarı için harekete geçtim ve hayalimi gerçekleştrdim” dedi.

9- Melis İstanbullu (Franchise Market Türkiye Genel Yayın Yönetmeni)

İzmir’de doğup büyüyen Melis İstanbullu, iş hayatına İzmir Hürriyet Gazetesi’nde başladı. Sonraki yıllarda İstanbul’da Hürriyet, Sabah ve Milliyet gazetelerinde Reklam Müdürlüğü yaptı. Aydın Doğan Vakfı ile ortak yürütülen ‘Baba Beni Okula Gönder’ projesinde aktif görev alan İstanbullu, proje kapsamında Anadolu’da yaşayan pek çok kız çocuğuna destek oldu. Şimdilerde İzmir’e dönen İstanbullu, Franchise Market Türkiye Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor.

10- Aysun Atay Arıkan (Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik Kulübü Müdürü)

İzmir Urla doğumlu Arıkan’ın tutkusu spor... 22 yıldır beden eğitimi öğretmenliği, basketbol ve yelken antrenörlüğü yapan Arıkan, 15 yıldır da kurucu üyesi olduğu spor kulübünde yöneticilik yapıyor. Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik Kulübü’ne hayatını adayan Arıkan, çocuğu gibi gördüğü genç sporcularla birçok başarıya ve ilka imza attı. Öncelikle dünya insanı yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Arıkan, “Sporcularımızdan 32 tanesi en az bir kez milli takımlarda yer alıp ülkemizi gururlandırdı. Başarılı gençler yetiştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi