Gizem TABAN/İZ GAZETE- Hükümetin şehir hastaneleri politikası gereği birçok ilde hastanelerin kapatılması yine gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ‘Hastaneler kapatılmayacak’ yönündeki açıklamasına rağmen Ankara’da dört hastanenin kapatılacağına ilişkin iddialar endişe yarattı. İzmir’de yaklaşık 4 yıldır açılacağı söylenen ancak gelinen noktada henüz kesin bir açılış tarihi olmayan şehir hastanesi hizmete girdiğinde kentteki hastanelerin istikbalinin ne olacağı merak konusu oldu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, şehir hastanesi için yüzde 70 doluluk garantisi verilmesi ve hastaneleri iyileştirme yönünde yatırım yapılmaması gibi gerekçelerden dolayı İzmir’deki 5 hastanenin kapatılmasına ilişkin şüpheler olduğunu belirtti.

‘GÜVENİLİR DEĞİL’

Ankara’da hastanelerle ilgili, ‘kapatılmayacak’ şeklinde beyanlar olmasına rağmen Numune Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kapatıldığını veya kapatılma çalışmalarının yapıldığını izlemekte olduklarını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Sürekli, ‘Hastaneler kapatılmayacak’ deniliyor ama bir yandan da gözümüzün önünde hastaneler kapatılıyor. Verilen beyanlar güvenilir ya da gerçeği yansıtan beyanlar değil” ifadelerini kullandı.

‘İYİLEŞTİRİLMİYOR’

‘İzmir’de diğer hastaneler kapatılacak mı?’ sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Kaynak, “Bu konuda ilgililerin bize söylediği husus, hiçbir hastanenin kapatılmayacağı şeklinde… Fakat bu beyanlar, daha evvel ve Ankara’da veya başka illerde de aynı yöndeydi, bugün de hala bu yönde ama gözümüzün önünde de hastaneler kapatılıyor. İyileştirme, tamir, bakım, onarım işlemlerinin çok yavaşlatıldığı hastaneler var. Bunlar; Tepecek Eğitim ve Araştırma Hastanesi, diğeri Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastanesi, Alsancak Devlet Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi… Bu hastanelerle ilgili bizim şüphelerimiz var. Bu hastanelerin kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin kimse bize net bir beyanda bulunmuyor. Kapatılmayacağı ifade ediliyor ama hastanelerin içerisindeki hekim ve sağlık çalışanlarından edindiğimiz bilgilere göre; iyileştirme, onarma, bakım konusunda yatırımlar yapılmıyor. Bu hastaneler yıllardır İzmir halkına çok ciddi hizmet vermiş, insanların kolay ulaşabildikleri, iyi hizmet alabildikleri, çalışanların alışkın oldukları ve iyileştirildiği takdirde, lokalizasyonlarında birtakım düzeltmeler yapıldığı aslında İzmir halkına daha onlarca yıl çok yüksek düzeyde hizmet verebilir. Bunu herkes biliyor” diye konuştu.

‘ÖNGÖRÜLÜYOR’

Şehir hastanesi için garanti verilen doluluk oranının sağlanması için diğer hastanelerin kapatılmasının öngörüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Şehir hastanelerinin ortak sorunu; bunlar, arazisi dahil olmak üzere birtakım şirketlere veriliyor, o şirketler bu binaları yapıyorlar, bu binaların finansmanı devlet garantisiyle sağlanıyor. Yani devlet burada hem kefil hem de kiracı durumunda... Devlet, işletmeciye ödemekle mükellef olduğu kiraları, tıpkı otoyollar, köprülerde gibi garanti ediyor. Ve yüzde 70 doluluk öngörerek garanti ediyor. Dolayısıyla 2 bin 60 yataklı bir hastanenin yüzde 70’lik ve üzeri doluluk elde etmesini sağlamak için de diğer hastanelerin kapatılması öngörülüyor. Ayrıca, eski hastanelerin arazileri çok kıymetli… Bu da ‘Acaba o hastaneleri yıkıp yerine başka şeyler mi yapılacak?’ şeklindeki düşünceler ve bu yöndeki tereddütleri artırıyor. İzmir Şehir Hastanesi’nin borç ödemeleri 2040’lı yıllara kadar devam edecek. Ve devlet birtakım şirketlere yüzde 70 hasta doluluğu vaat ediyor. İki bin 60 yataklı hastaneyi işletmek için diğer hastanelerin feda edilme olasılığı var. Bunu resmi ağızlardan teyit ettiremiyoruz ama Ankara ve diğer örneklere bakarsak burada da bu ihtimalin olduğunu düşünüyoruz. Görünen o ki burada da Ankara’daki gibi bir riskle karşı karşıyayız.”

‘ULAŞIM VE ALTYAPI KALDIRMAZ’

İzmir’in Bayraklı ilçesinde yapılan şehir hastanesinin tam kapasite hizmete girmesiyle ilgili, bölgedeki ulaşım ve altyapı yetersizliği nedeniyle tereddütler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaynak, “İzmir’de de şehir hastanesinin asıl açılma tarihi 2018’e kadar dayanıyor. Şu an üstünden 4 yıl geçti ancak şehir hastanesi hala açılmadı. Kimse somut bir bilgi veremiyor. Ancak önümüzdeki şubat ya da mart ayında açılmasının beklendiğine dair duyumlar var.  Orası 2 bin 60 yataklı hastane, bunun hepsi aynı anda açılabilir mi? Bu konuda derin tereddütler var. Kısmi bir açılma olabilir. Ama bu, hastanenin tümünün hizmete gireceği anlamına gelmeyebilir. Çünkü hastanenin tümünün hizmete girmesi, orada ciddi bir ulaşım ve altyapı problemi çıkarabilecektir. Böyle bir hastanenin günlük insan giriş-çıkışı 40 bin civarında olacağı tahmin ediliyor. Orada, bunu kaldıracak ne ulaşım yöntemi ne de altyapı var” açıklamalarında bulundu.