Avrupa’da yaşanan şoför krizinden sonra, Türkiye’den binlerce kişinin yıllık 30-40 bin Euro kazanma umuduyla yurt dışına müracaat ettiği belirtildi. Avrupa ülkelerinin Türkiye'den şoför talep ettiğini söyleyen ağır vasıta şoförleri, İngiltere ve Litvanya'yla görüştüklerini söyledi. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren İzmirli İş İnsanı ve 25’inci Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, Türkiye'deki şoför sayısının zaten yetersiz olduğunu açıkladı.

Murat Koç, İzmir’de bir ağır vasıta şoförünün ayda minimum 7 bin TL kazandığına dikkat çekerek, “Türkiye’de çok uzun süredir bilgili personel açığı var. Bu açık ağır vasıta şoförlerinde çok daha fazla kendini gösteriyor. Türkiye’de araç kullanan, uzun ya da kısa mesafe olsun, tır ya da kamyon şoförü olsun, mesleki bilgiye haiz personel konusunda ciddi sıkıntılar var. Arabanın kontağına nasıl basılacağından tutun, nasıl çalıştırılacağına ilişkin bile bilgi noksanlığı olan personel görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

'İYİ PERSONEL YETİŞMİYOR'

“Yeni yetişen nesilde, birçok meslekte olduğu gibi şoför mesleğinde de iyi personel yetişmiyor" diye konuşan Koç, "Tır, kamyon, kamyonet şoförü bulamıyoruz. Türkiye’de bu alanda çok büyük eleman açığı var. Yüzde 10’luk bir kısım ancak bindiği arabanın özelliklerini biliyor. Şoförlerde ortalama yaş bugün 50’nin üzerinde. Yakın bir gelecekte daha büyük açık daha ciddi sorunlar yaşanacaktır” açıklamasında bulundu.  

“MAAŞI 7-8 BİN LİRAYI GEÇİYOR'

Tır şoförlerinin aylık gelirlerinin ortalama ücret politikasında iyi bir ortalamada olduğuna dikkat çeken Koç, “Ağır vasıta şoförleri ayda ortalama olarak, gittiği yo mesafesine göre 7 bin ila 10 bin lira arasında değişen ücret alıyor. Avrupa’da bir tır şoförü bir gidiyor, 1 ay evine dönmüyor. İzmir’de ise sabah yola gidiyor akşam ya da 1 gün sonra evine gidiyor. Harcırahlarla kısa mesafe tır şoförünün maaşı bile 7-8 bin lirayı geçiyor” diye konuştu. (Gündeme Bakış- Halime Erdoğan)

Editör: Haber Merkezi