ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE- İzmir Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi acil servisinde hemşirelik yapan Genel Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Ali Kemal Akgül, Karaburun Devlet Hastanesi’ne 2 ay süreyle geçici olarak görevlendirildi. 

SÜRGÜN NEDENİ: ELEŞTİRİ
Gazetemize konuşan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız “Gayri sıhhi koşullarda dikiş makinesinde maske dikerken fotoğrafını çektirip sosyal medya hesabında koyan Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi İdari ve Mali Hizmetler Müdürü Ferda Punar, Genel Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi arkadaşımızı salgınla mücadelede ‘Sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman eksik’ dediği için sürgüne gönderdi” ifadeleriyle sürgünün nedenini açıkladı. 
Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi acil servisinde hemşirelik yapan Genel Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Ali Kemal Akgül, Manşet Türkiye isimli gazeteye demeç verdiği iddiasıyla 657 sayılı DMK’nun 125 maddesindeki ‘Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek’ hükmü kapsamında savunması istendi. Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Bacaksız, Akgül’ün gazeteci arkadaşıyla konuştuğu için savunmasının istenmesine de tepki göstererek “Genel Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi, sendika temsilcisi hem de bir vatandaş olarak meslek sorunlarımıza dikkat çekmek, çözüm yolları araştırmak ve gerekiyorsa idareye çözüm yolları önermek durumunda olan bir kişi olduğunu bildirmiştir.” şeklinde konuştu. 

 

Akgül’ün ‘Soruşturmanın selamati nedeniyle’ Karaburun Devlet Hastanesi’ne 2 ay süreyle geçici olarak görevlendirilmesini eleştiren Bacaksız, Akgül’ün Gaziemir’den Karaburun’a gitmek zorunda kaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu; “Savunmayı yeterli görüyorsa dosyayı işlemden kaldırmak, görmüyorsa 657 Sayılı DMK 125/B-m fıkrası gereğince gereğini yapmakla görevli olan hastane idaresi, Genel Sağlık-İş üyesinin mevcut yasaya göre değil, sürgün edilerek cezalandırılmasını istemiştir. Kamuoyunda da gayet iyi bilindiği üzere bu tür görevlendirmeler görünürde selamet ama aslında idarenin gücünü memura gösterip ona ‘haddini bildirmesinin’ bir yolu olarak kullanılmaktadır.”
 

“Hangi soruşturma ve neyin selameti?” diye soran Bacaksız, salgın günlerinde bilimin ışığında hareket edilmesi gerektiğini ve bu günlerde sağlık çalışanlarının daha çok korunması ve motivasyonlarının daha yüksek tutulması gerektiğini hatırlattı. 
 

İL SAĞLIK MÜDÜRÜNE SESLENDİ
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Bacaksız, “Kovid salgını içinde imza attığınız bu görevlendirmenin neden yapıldığını, böyle bir salgınla mücadele edilmekteyken 138.000 vatandaşın yaşadığı Gaziemir’e hizmet veren Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi gibi bir hastanenin acil servisinde görev yapan üyemizin 11.000 vatandaşın yaşadığı Karaburun’a 2 ay süreyle göndermenin asıl gerekçesini sorunuz. 657 sayılı DMK’nın 10. maddesinde amirlerin yetkilerini eşitlik içinde ve mevzuata uygun olarak kullanmaları gerektiği açıkça belirtilmiştir. Eğer bir memurun disiplin hukukunu ihlal eden bir eylemi varsa Kanuna göre işlem tesis edilebilir. Ancak yetkileri kötüye kullanmak kabul edilemez.” İfadeleriyle İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Burak Öztop’u yaptığı görevlendirmeyi geri almaya ve Ali Kemal Akgül’ü görevine iade etmeye çağırdı. 

 

Bacaksız, son olarak, tüm yasal yollara başvuru haklarını saklı tuttuğunu açıkladı.

Editör: Haber Merkezi