DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda Kadın Meclisleri'nin çağrısı üzerine, Şili'de başlayan akıma destek vermek üzere yüzlerce kadının gerçekleştirdiği Las Tesis performansı sonrası 6'sı kadın 7 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlara, "toplantı ve yürüyüş kanunlarına muhalefet, cumhurbaşkanına hakaret ve devlet kurumlarını aşağılama" suçlamaları yöneltilmiş, dans sosyal medyada ve ülkede gündeme oturmuştu. Gerçekleştirilen gözaltılardan sonra İzmirli kadınlar, “Sıra Bizde” afişi ile 15.12.2019 Pazar günü (bugün) Alsancak Kıbrıs Şehitler Caddesi Halk Bankası önünde toplanma kararı aldı.

Kadınlara yönelik şiddet ve tacizleri protesto etmek amaçlı danslı protesto olan Las Tesis, Şili’den çıkıp Türkiye dahil birçok ülkeye yayılan farkındalık yaratmayı amaçlayan eylem bugün de İzmir Alsancak’ta gerçekleşti. Saat 15.00 sularında toplanan kadınlar, gözlerini siyah bantla kapatarak dans ettiler. Ortaya ise oldukça renkli görüntüler çıktı.

Tecavüz kültürü ve mağdurlarını savunmaya dair Şili’deki protesto şarkısı, dünyadaki feminist gruplar için fenomen bir marş haline geldi. Las Tesis şarkı sözlerinde kadın cinayetleri, kaybolma ve tecavüz olaylarına dikkat çekiliyor.

İspanyolca olan şarkının sözlerinde “katillerin cezasız kalması, nerede olduğum ve nasıl giyindiğim suç değildir. Tecavüzcü sendin, sensin. Hakimleri, devlet başkanlarını, baskıcı bir devlet, erkek tecavüzcüdür “ cümleleri bulunuyor. Alsancak’ta gerçekleşen dans sırasında da bu kısımlar söylenirken, polis defalarca anonsta bulunarak, “Dikkat. Lütfen polise ve devlet kurumlarına suçlayıcı cümleler sarf etmeyiniz, aksi takdirde hakkınızda işlem başlatılacaktır” ifadelerini kullandı.

Danstan sonra toplanan kadınlar, “Biz kadın cinayetlerini durduracağız. Tüm kadınlara söz veriyoruz, kadın cinayetlerini durduracağız” diyerek slogan attılar.

Şili'deki kadınlar tarafından gerçekleştirilen Las Tesis danslı protestosu ülkeye yayılırken geçtiğimiz gün Meclis'e de taşınmıştı. CHP'li kadın milletvekilleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu Las Tesis ile protesto etmiş, Soylu buna “Eğer bunları söyleyerek bu mesele çözülecekse Meclis de duysun” diye yanıt vermişti.

Editör: Haber Merkezi