İzmir'de 10 Eylül 2021 tarihinde dünyaca ünlü sanatçı Ziya Azazi tarafından dikkat çeken bir semazen gösterisi yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi" etkinliğinin gala yemeği sırasında Azazi, Mevlevi kültürünün önemli bir ritüeli olan Sema gösterisini modern bir kareografi ile sahneledi. Ancak, "Dervish İn Progress" adlı dans gösterisi, bazı yandaş basın kuruluşlarının "Çıplak Semazen", "Çıplak Sema Gösterisi" eleştirilerine neden oldu.

Bunun üzerine İzmir Valiliği, etkinliği düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Şube Müdürü Emel Sevil Özer hakkında "görevi kötüye kullandıkları" gerekçesiyle ve "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerin aşağılandığı" iddiasıyla soruşturma açılmasına izin verdi.

Tugay, Oruç ve Özer ise İzmir Valiliği'nin soruşturma iznine itiraz etti. İtirazı değerlendiren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi, dikkat çeken bir karar verdi.

Savcılıkça soruşturma açılmasına gerek olmadığına hükmeden mahkemenin, oybirliği ile aldığı itiraza kapalı karar şöyle:

"Olayda; ön inceleme raporu ile de tespit edildiği üzere, aynı dans gösterisinin geçmiş yıllarda birçok defa TC Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile bakanlığa bağlı sanat kurumlarının yıllık sanat sezonu repertuvarına girdiği, eserinde aynı koreografi ile yer alan Ziya Azazi'nin Ankara, İzmir, Mersin, Antalya Devlet Opera ve baleleri sahnelerinde aynı dans gösterisi ile defalarca sahneye çıktığı, ayrıca adı geçenin TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafindan yurtdışında (Çin, Avusturya) ülkemizi aynı dans gösterisi ile temsil etmek üzere görevlendirildiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ve ilgili diğer sanat kurumlarının programlarında sıkça yer alan dans gösterisinin tercih sebebi olduğu, ayrıca anılan dans gösterisi ile ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir şikayetin olmadığı, kaldı ki Ziya Azazi'nin bütün gösterilerinde aynı şekilde dans ettiği, gala gecesine mahsus yapılan bir dans şekIi olmadığı gözönüne alındığında, isnat edilen fiilden dolayı Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte yeterli ve makul şüphe bulunmadığı sonucuna varıldığından, itiraza konu soruşturma izni verilmesine ilişkin kararda hukuka uyarlık görülmemiştir." (SON KALE İZMİR)

Editör: Haber Merkezi