DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Koronavirüs günlerinde İzmir’de dayanışma katlanarak artarken, daha önce mültecilere yönelik yaptıkları çalışmalarla öne çıkan Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, yeni bir dayanışma çalışması başlattı.

Kampanyanın açıklamasında, işlerini kaybederek, zor durumda bulunan mülteci ve vatandaşlara yönelik Kira Destek Dayanışması düzenlendiği ifade edilirken, Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi ile başlatılan bu çalışmaya yönelik konuştuk. 

Mete Hüsünbeyi, bu dayanışma kampanyasına mülteci aileler gibi Türkiye’de yaşayan diğer ailelerin de dahil olduğunu ifade ederek, “Zaten çalışmalarımızı insanları ayırt etmeden, mülteci ve vatandaşlarla birlikte karşılıklı entegrasyon anlayışıyla yapıyorduk. Önceliğimiz çocuk ve kadınlardı. Pandemi sürecinde yüz yüze çalışmalarımıza ara verdik. İçinde bulunduğumuz koşullar o kesimlerle yeni türden bir dayanışmayı zorunlu kıldı” dedi.

İş yerlerinin faaliyetlerini durdurmasıyla beraber birçok kesimin işsiz kaldığını aktaran Hüsünbeyi, “Diğer yandan 20 yaş grubuna da sokağa çıkma yasağının gelmesi mülteciler için büyük bir darbeydi; çünkü kayıtsız çalıştırılan bu yaş grubunda birçok mülteci işe gidemedi ve maddi haklardan yararlanamadı. Sonuç olarak milyonla ifade edilen mülteci işini kaybetmiş durumda. Ne yazık ki mülteci insanlarımızın yaşadıkları ve içinde bulunduğu koşullar kamuoyuna yeteri kadar yansımamakta. Bu konu mültecilikle uğraşan ve duyarlı bazı oluşumlara kalmış görünüyor. Devletin, yerel yönetimlerin ve uluslararası kuruluşların mültecilere de ayrım gözetmeden destek olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

‘ONUR BORCUMUZDUR’

Hüsünbeyi, “Amacımız duyarlı insanlarımızla birlikte ortak dayanışmayı oluşturmak. Ama bu aynı zamanda toplumun da sorumluluğu. Her dönem illaki biriyle dayanışacağız. Bu dönemde de bu süreçten zarar gören kesimlerle ve özellikle mültecilerle dayanışacağız. Mülteciler de her insan gibi hak sahibi kişiler. Onların onurlu yaşam koşullarına sahip olması bizim de onur borcumuzdur” dedi.

ÜST LİMİT 600 TL

Mete Hüsünbeyi, Konak Mülteci Meclisi'nin ihtiyaç sahipleri ile destekçiler arasında köprü görevi gördüğünü söyleyerek, “ Bu dayanışmada destekçilerle ihtiyaç sahipleri eşleştirilerek kiralar doğrudan onların hesabına gönderilecektir. Gönderilecek kiranın üst limiti olup 600 TL olup, alt sınır bulunmamaktadır. Eksik kalan kısmı diğer destekçiler tarafından tamamlanacaktır. Kira gönderisi, kiracının banka hesabına ya da PTT üzerinden yapılabilecek” diye konuştu.

İnsanlar arasında dayanışmanın her dönem söz konusu olduğunu, ama bugün dayanışmanın mülteciler de dahil olmak üzere işlerini ve gelirlerini kaybeden insanlar için olduğunu belirten Hüsünbeyi son olarak İzmirlilere bu dayanışmayı geliştirmek için çağrıda bulundu.

Kira Destek Dayanışmasına omuz vermek isteyenler bu linke tıklayabilir: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf5xy_MXQpisgutRvG_Fq8uTTNJH_U3bOEXYISAacU2L1yHpg/viewform

Editör: Haber Merkezi