Kültürpark'ta yatan kadın heykelinin kırılan bacakları yeni yapılmışken, bu kez parmakları çatladı. Türk ordusunun İzmir'e girişinin halkta uyandırdığı sevincin betimlendiği rölyefte kırılan tüfek hala onarılmadı. 

Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden Şadi Çalık tarafından yapılan Kültürpark'taki yatan kadın heykelleri kentin simgesi haline gelmiş yerli ve yabancı turistlerin hatıra fotoğraflarında yer almıştı. Kadının kırılan bacakları onarıldı ancak, bu kez ayak parmaklarında çatlamalar görüldü.

Öte yandan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya yaptırılan Cumhuriyet Meydanı'ndaki milli mücadeleyi temsil eden heykel ve rölyeflerde de aşınma ve kırılma var. Türk ordusunun İzmir'e girişinin halkta uyandırdığı sevincin betimlendiği rölyefte tüfeğini havaya kaldırmış bir Türk askeri ve cepheden dönen oğluna sarılmış bir ihtiyar, savaştan dönen babalarını kucaklamaya koşan çocuklar, asker oğlunu kavuşma sevinciyle kollarını havaya kaldırmış başı örtülü kadın gibi ayrıntılarda aşınmalar ile tüfek ve silahın kırılması dikkat çekti.

Bu heykel ve rölyeflerin onarımı için koruma kurullarından izin almak gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi