Son 3 günde Kuzey Afrika'dan gelen kuvvetli sıcak hava dalgasının etkisinde olan, İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi illeri, bugün rekor sıcaklıklarla kavruldu. Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, sıcaklıklar mevsim normallerinin 10 derece üstüne çıktı.

Sıcaklığın en son 1982 ve 2007 yıllarında 41.3 dereceye ulaştığı İzmir'de, bu değerler Konak Meydanı gibi kıyı kesimlerinde 37 dereceye ulaştı. Ancak, hissedilen ise 39 derece oldu. Buca ve Adnan Menderes Havalimanı'nda sıcaklık 41 dereceyi buldu. Pazar günü 45.3 dereceyle Türkiye'deki en sıcak bölge olan Torbalı'daki değer bugün de gölgede 44 dereceye çıktı. İzmir'in yanı sıra Manisa kent merkezi 42, Akhisar, Salihli ilçeleri 43, Aydın 43, kuzey bölümlerdeki Balıkesir 39, Çanakkale'de de 37 derece sıcaklık değerleri ölçüldü.

HALK GÖLGELİKLERE KOŞTU

İzmir'de her gün binlerce kişinin geçtiği tarihi Saat Kulesi'nin de bulunduğu Konak Meydanı, bugün oldukça ıssızdı. Meydanı ziyaret eden ya da işlerinden dolayı bölgeden geçmek zorunda kalan az sayıdaki kişi de gölgeliklerde serinlemeye çalıştı. Bazı kişiler, güneşin direkt ışınlarından şemsiye ya da şapkayla korundu. Meydandaki süs havuzu, serinlemek isteyen çocukların akınına uğradı. Çocuklar, bacaklarını suya sokup serinledi, büyükler ise serinlemek adına ellerini ve yüzlerini yıkadı. Rusya'dan gelip İzmir'e yerleşen Natali Gürtuna, ülkesinde sıcaklığın en fazla 30'lu derecelere çıktığını, burada aşırı sıcaklardan bunaldığını söyledi. İşleri dolayısıyla evden çıkmak zorunda kaldığını söyleyen Yalçın Özaydın da, "Sıcaklardan korunmak imkansız" dedi. Meydandaki güvercinlere yem satışı yapan Nilüfer Kurcal da, şemsiyenin gölgesi altında satış yapmaya çalıştı.

"AÇIK RENKLİ KIYAFETLERİ TERCİH EDİN"

İzmir Valiliği'nin talimatı ile aşırı sıcaklardan dolayı, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli, hamile, kalp damar hastalığı, hipertansiyon, KOAH, diyabet, kanser gibi kronik hastalığı olan görevlileri bugün idari izinli sayıldı. Yetkililer ayrıca sıcaklık tahminlerinin, gölgede ölçülen değerler olduğunu belirtti. Bu nedenle direk güneş ışınlarından kaçınılması ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi önerildi.

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi