Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğrafçılık Bölümü'nü bitiren kaptan Bülent Evran, Kıyı Emniyeti İzmir İşletme Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. Babasının da emekli kaptan olduğunu dile getiren Evran, “Denizcilik ailemizde bir tutku. En büyük hayalim ise denizciliği ve sanatı gemici bağları sergisiyle bir araya getirmekti" diye konuştu.

Bugüne kadar topladığı gemici bağlarının uzunluğunun 700 metreyi bulduğunu dile getiren Evran, bu çabasında kendisini Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Türkiye Denizciler Sendikası, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İzdeniz ve denizcilikle ilgili diğer kuruluşların yalnız bırakmadığını belirtti. Evran, “Bugün internette, balık restoranlarında gemici bağlarının sergilendiği panoları görürsünüz. Gemici bağları sağlam, kolay bağlanan ve tekrar çözülmek istendiğinde kolay çözülebilecek şekilde olmalıdır. Bu nedenle denizde olduğu kadar karada kullanılır. Günümüzde makara düzeneği konumundan, bir kutunun ya da ayakkabının bağlanmasına, kadınların saç örgülerinden dekoratif bilekliklere kadar her yerde karşımıza çıkıyor. Dünyada yüzlerce gemici bağı var. 12 burgata diye tarif edeceğimiz 96 milimetre boyutunda büyük kalın halatlarla birçok bağ çeşidi bulunuyor. Ayrıca unutulmaya yüz tutan marsepet bağları var. Şu ana kadar 17-18 parça gemici bağı topladım. Bunlar dünyayı dolaşmış, okyanus görmüş, üzerinde ciddi emek harcanmış halatlar. Hedefim sergiye kadar 35 parça gemici bağına ulaşmak. Gemiden kalın halatların ucuna ince iple bağlanan ve ağırlık yaparak uzağa kolay fırlatılan el incesi cevizi de kısa süre önce tamamladım. Küçük anahtarlıklar yaptığım el incesi cevizin büyük boyutu müthiş ilgi çekecektir. Dünyanın en büyük el incesi cevizi de, İzmirimiz ve Türk denizciliğimizin tanıtımı için hazır" dedi.

ÖĞRENCİLER SUNUM YAPACAK

Gemilerden temin ettiği çıkma eski halatların büyük ebatlı olduğunu ve serginin heykel sergisi niteliğinde olacağını ifade eden Kaptan Bülent Evran, "Biz boyutları büyüterek insanların ilgisi çekmeye çalışacağız" diye konuştu. Evran, etkinlikte denizcilik okulu öğrencilerinin ziyaretçilere gemici bağlarının uygulamalarıyla ilgili sunumda bulunacaklarını söyledi. Evran, şöyle devam etti: "Gemiler kullanmadıkları halatları çöp haline getiriyor. Çöpe gideceğine biz alıp değerlendiriyoruz. Sergimiz, Cumhuriyet Meydanı'nda yer alacak. Her bir gemici bağı 3 metrekarelik alanı kapsayacak. İnsanlar halatların arasında dolaşabilecek. Sergi daha sonra Kordon'a taşınacak. Ardından deniz kıyısındaki şehirlerde gösterilecek. Bağları Urla'da sığ suda denize serip sergilemeyi de düşünüyorum. Bugüne kadar başka bir ülkede gemici bağları sergisi yapılmadı. Dolayısıyla bir ilke imza atıyoruz. Sergi sayesinde Türk denizciliği ve İzmir'in tanıtımına katkı sağlanacaktır."

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi