İz Tv’de Beste Çelik ile Gün Sonu programının canlı yayın konuğu olan İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Tevfik Türk, İzmir’de yüzde 70’i Balçova, yüzde 30’u Narlıdere İlçesi sınırlarında bulunan ‘İnciraltı Tarım Alanı'nın yapılaşmaya açılmak istenmesi tartışmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

‘KİMLER İZİN VERDİ?’

Konuşmasına tarım arazilerinin korunması konusunda mücadele gösterdiklerini dile getirerek başlayan Türk, “Tarım İl Müdürlüğü ve Bakanlığında tarım arazilerinin korunması konusunda ciddi çalışmaları var. Ancak bu tarafa bakınca alanı ‘tarım arazisinden çıkaralım ve üretimden koparalım’ deniliyor. Anayasa’nın 45 maddesi ve 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu önemlidir. Burada net olarak ifade edilmiştir. Devlete ve kurumlara tarım arazilerinin korunmasını, iyileştirilmesini ödev olarak veriyor. Tarım arazisi olan bu yerlerin potansiyelini düşürecek, zarar verecek faaliyetlere kimler neden izin verdi?” dedi.

Mevcut arazinin bir kısmının marjinal tarım arazisi olarak tanımlayan Türk, “Geleneksel faaliyetlerle bir takım tarımsal aktivitelerin yapıldığı alanlara marjinal tarım arazisi diyoruz. Toprak Koruma Kanunu kararında geçiyor. Ancak marjinal alan olan yerler sulak alanlardır. Geri kalan alanlar ise mutlak tarım arazileridir. Bizler bu tür arazilerin yerine göre kullanılmasına karşı çıkmıyoruz. Ülkenin sağlık turizmine, enerjiye ve madene de ihtiyacı var. Ancak üzerinde durdurduğumuz nokta sadece bunlar yapılırken belli bir üretim potansiyeli olan alanı yok etmemektir. Açıkçası ekonomiyle ekolojiyi birbirine çakıştırıyorsunuz” dedi.

YASAL OLMAYAN YAPILAŞMA

Türk, ayrıca söz konusu olan arazinin 7 bin dönümlük alan olduğunu söyleyerek, “Arazinin toprak yapısına baktığınızda tarımsal ekim potansiyeli yüksek olan yerdir. Bölge de yapılmakta olan seracılık faaliyeti de mevcuttur. İzmir’in uzun zamandan beri gözde mekanıdır. Yapılaşmanın seyrek olduğu yerdir. Son dönemlerde yasal olmayan yapılaşmalarda mevcut ne yazık ki” açıklamasına bulundu.

‘SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Kararın Bakanlık tarafından onaylığı zaman yasal süreci başlatacaklarının altını çizen Türk, “Toprak Koruma Kanunu kararının Bakanlık tarafından onaylandığı zaman yasal süreci tekrar başlatacağız. Bizim işimiz yasalarla ve kamu yararı güdüyoruz. Yapılaşmanın riskli olduğu bir alandır. Yakın zamanda büyük bir deprem atlattık ve etkileri hala devam ediyor. Ve deprem sonrasında en çok etkilenen yerler bu bölgelerde yaşayan insanlardır. Tarım arazilerinin olduğu bölgelerde yapılaşmanın olmaması gerekiyor. Bu konuda gerek yerel gerekse merkezi yönetimlerin sahip çıkması gerekiyor. Tarım arazilerimize sahip çıkacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi