2012-2013 eğitim öğretim yılında eğim sistemine 4+4+4 uygulamasının getirilmesi ile İmam Hatip'e tahsis edilen 16 derslikli ek binanın, A ve C bloklarla ilgili ne velilerin ne de okul aile birliğinin görüşlerinin alınmadığı iddiasıyla, öğrenci velileri Ayşegül Yıldırım, Hatice Kuzu, Mustafa Özten, Bircan Zengin ve Mesut Çelebi, avukatları Raife Doğan, Cemal Doğan ve Merve Cengiz, aracılığıyla İdare Mahkemesi'ne 'yürütmeyi durdurma' istemiyle dava açtı. İdare Mahkemesi, talebi yerinde görüp, yürütmeyi durdurdu.

Beş veli, bugüne kadar verilen mahkeme kararını uygulamadıkları gerekçesiyle İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Buca Kaymakamı Fecri Fikret Çelit ve Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Okur hakkında avukatları Raife Doğan, Cemal Doğan ve Merve Cengiz, aracılığıyla 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Anayasa'nın 138'inci maddesine aykırı davranma' suçlamasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Velilerin avukatları savcılığa verdikleri şikayet dilekçesinde şunları belirtti;

“Valilik işleminin iptali istemiyle açtığımız davada verilen Yürütmeyi Durdurma Kararı 24 Kasım 2015'te kesinleşti. Kesinleşen Mahkeme kararı İzmir Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 9 Aralık 2015'te tebliğ edilmiştir. Davalı idare bugüne kadar ne mahkeme kanalıyla çıkartılan tebligatı ne tarafımızca 10 Şubat 2016 tarihinde elden teslim edilen dilekçeleri dikkate almış ne de yürütmeyi durdurma kararına ilişkin herhangi bir işlem yapmamıştır. 1982 Anayasası'nın 138. Maddesinin 4. Bendinde 'İdare mahkeme kararlarına uymak zorundadır ve mahkeme kararlarını hiç bir surette değiştirmez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez' hükmü yer almaktadır. İzmir Valisi başta olmak üzere yukarıda belirtilen ilgililer söz konusu mahkeme ilamını uygulamayarak Anayasaya aykırı davranmaktadırlar. Adı geçen kamu görevlileri Anayasa'nın 138/4. Maddesi gereğince mahkeme kararını uygulamaktan kaçınarak anayasaya aykırılık, görevlerini yapmakta ihmalden kaynaklı kişilerin mağduriyetine ve kamunun zararına yol açmaktan kaynaklı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 257. Maddesi uyarınca Görevi Kötüye Kullanma ve ve tarafınızca resen tespit edilecek diğer suçlardan haklarında kamu davası açılmasına ve cezalandırılmalarına karar verilmesini talep ederiz."

Avukatlar ve öğrenci velileri ile Eğitim -Sen üyeleri şikayet dilekçelerinin ardından adliye önünde kısa bir basın açıklaması yaptı.

Bahri KARATAŞ, İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi