TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ve İzmir Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir mesaj yayınladı.

Mesajda, "Yüzyıllardan beri kadınların yaşadığı sorunların kaynağının, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve bu eşitsizliği üreten cinsiyetçi politikalar olduğunu biliyoruz. Erkeği kadından üstün ve kadını erkeğe bağımlı kılan ataerkil anlayış ve bu anlayışı temel alan ekonomik ilişkiler sonucu kadınlar yoksullaşmakta ve mülkiyetsizleşmektedir.  Süregelen bu duruma eklemlenen ve son yıllarda küresel ölçekte etkileri izlenen kapitalizmin krizi ise, toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikleri derinleştirmektedir" denilirken Türkiye’nin 1985 tarihinde imzaladığı Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi CEDAW sözleşmesinin gerektirdiği tüm eşitlikçi politikalar hayata geçirilmelidir" ifadesi kullanıldı.

'KADINLARIN KAÇ ÇOCUK SAHİBİ OLACAĞI KADINLARA BIRAKILSIN'

Yapılan açıklamada, "Sağlıklı olmak sağlık hizmetinin niteliğinden çok sosyal belirleyenler tarafından belirlenmektedir.  Toplumdaki kaynakların dağılımını, kaynaklara ulaşımı ve kullanılmasını belirleyen toplumsal cinsiyet de sağlığın sosyal belirleyicilerden biridir. Toplumsal sağlık düzeyini geliştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çaba harcamak yalnız Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın değil, Sağlık Bakanlığı da dâhil olmak üzere devletin temel sorumluluğudur.  Eşitsizlikler karşımıza sağlık sorunu olarak çıkar. Bu nedenle sağlığın iyileştirilmesi eşitsizliklerin giderilmesi ile doğrudan ilgilidir. Kadınların ücretsiz, erişilebilir aile planlaması ve üreme sağlığı hizmetlerine ulaşması sağlanmalıdır. Kadınların kaç çocuk sahibi olacakları konusu kadınlara bırakılmalı ve siyasi hedef olmaktan çıkarılmalıdır" denildi.

'CİNSİYET KÖRÜ POLİTİKALARA SON'

Açıklamada ayrıca, 2020 yılı Kasım ayında Nairobi’de yapılan ICPD+25 Dünya Zirvesinde, dünya ülkeleri için 2030’a kadar ulaşılması gereken “Dönüştürücü Üç Sıfır”  hedefi verildi. Son olarak, "Kadınları değersizleştiren, ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakan, yaşam, sağlık, eğitim, çalışma, toplumsal yaşama katılım başta olmak üzere temel insan haklarını hiçe sayan bu iklimde, biz kadın hekimler; kadın dayanışmasının her alanda yaşattığını ve mücadeleyi güçlendirdiğini biliyor, eşitlik, özgürlük, barış ve adalet taleplerimizi her yıl olduğu gibi bu yıl da yineliyoruz. Cinsiyet körü, eşitlikçi olmayan sağlık ve bilim politikalarına son! Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz" ifadeleri kullanıldı.


 

Editör: Haber Merkezi