"8 Nisan Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği dolayısıyla daha önce neler dedik? Corona nasıl haklı çıkardı bizi?" ifadeleri kullanılan İzmir Tabip Odası'nın yaptığı açıklamada, " Yıllarca işyerlerinde risk faktörleri var dedik; Kimyasal risk fakörleri, ergonomik risk faktörleri, psikososyal risk faktörleri gibi birçok risk faktörleri var, risk faktörlerine karşı koruma çalışmaları yapılsın dedik. Korona salgını ile birlikte biyolojik risk faktörleri (virus, bakteri vb.) nin birçok işyeri için (sağlık kurumları, hastaneler vb) ne kadar önemli olduğu acı bir şekilde anlaşıldı. Kişisel koruyucu kullanın dedik, Baret kullanın dedik, N-95 ve diğer maskeleri toz ve kimyasal maddelere karşı kullanın dedik. Koruyucu gözlük kullanın dedik. Korona salgını ile birlikte kişisel koruyucuların önemi anlaşıldı. Herkes maske, koruyucu gözlük, eldiven vb kullanmaya başladı. Sadece işyerleri değil tüm toplum önemini anladı" denildi.

'CORONA SALGININDA DEDİKLERİMİZİN ÖNEMİ ANLAŞILDI'

Açıklamada, İzmir Tabip Odası'nın yıllarca işyerlerinde acil durum planı yapılmasını savunduğunu anlatılırken, "Olay meydana gelmeden önce alınacak tedbirler ve meydana geldikten sonra kriz halinde yapılacaklar diye çalışma yapılsın istedik. Corona salgınından sonra bu planların önemi anlaşıldı. 

Yıllarca çalışanlar çalıştıkları yerlerdeki risklerden dolayı hasta olmasınlar diye sayısız etkinlik yaptık. Meslek hastalıkları kayıt edilsin istedik. Corona salgınından sonra sağlık alanında çalışanların işyerlerinde (hastanelerde vb) biyolojik risk (virus) dolayı hasta olmasını acı bir şekilde deneyimledik. Sağlık sektörü dışında da birçok iş kolunda mesleğinden dolayı işyerlerinde corona enfeksiyonu kapan binlerce çalışan tespit ediliyor.

Çalışanlar çalıştıkları yerlerde iş kazasına uğramasın diye sayısız faaliyet yürrüttük. Her kaza kayıt altına alınsın istedik. Corona salgınından sonra işyerinde virus bulaşma tespitleri de artık iş kazası olarak değerlendirilmeye başlandı.

Ayrıca yıllarca işyerlerinde özel politika gerektiren çalışanlar (yaşlı çalışanlar, genç çalışanlar, engelli çalışanlar, emzikli, gebe çalışanlar) sağlık gözetimlerini yaptık, İşyerlerinde kronik hastalar (yüksek tansiyon, diyabet vb ) sağlık gözetimlerini yapıp işe göre çalıştırılmalarını sağladık. Corona salgını sonrası bu grupların önemi anlaşıldı. Kronik hastalar, 65 yaş üstü çalışanlar için sokağa çıkma yasağı gibi özel önlemler getirildi" ifadeleri kullanıldı.

Alınması gereken tedbirlere, işyerlerinde hijyen önlemlerini, bulaşıcı hastalıklara karşı aşılamayı, işyeri hekiminin görevinin koruyucu hekimlik olduğunu da sıralayan İzmir Tabip Odası'nın açıklamasında, "Sağlığı ve İş Güvenliği alanında çalışanlar olarak zaman içinde ne dediysek ne yaptıysak salgın ortamı bizi haklı çıkardı. Yukardaki maddelerde ve daha yazamadığımız sayısız maddede sağlık ve güvenlik alanında savunduklarımızın, yaptıklarımızın ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendik. Dünya işçi sağlığı ve güvenliği gününde bunlar bilinsin istedik " ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi