Bu yıl 4. kez düzenlenen İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi’nin açılış etkinliği MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşti. Kısa bir müzik dinletisi ile başlayan etkinlikte ilk konuşmayı MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin yaptı. Ermin konuşmasında, rüzgâr enerjisi alanına ilişkin son bilimsel ve teknolojik gelişmelerin değerlendirileceği sempozyumda, alanda çalışan akademisyenlerin, mühendislerin bir araya getirilerek tartışma platformu kurulmasının hedeflendiğini ifade ederek, “Ülkemizin ciddi boyutlara varan yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeli bulunmaktadır. Bu potansiyelin genel olarak daha etkin değerlendirilmesi ve elektrik üretimindeki payının mutlaka artırılması gerekmektedir. Böylelikle bir taraftan dışa bağımlılığımız azaltılıp, yerli sanayimizin gelişimi arttırılırken diğer taraftan üretimimiz ve istihdama katkı sağlanabilecektir” diye konuştu.

Ermin’in ardından söz alan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, TMMOB'a bağlı iki meslek odası olarak yıllardır ülkemizin enerji ihtiyaçları için öncelikle yerli ve yenilenebilir kaynakların, merkezi bir planlama içerisinden, kamusal bir anlayışla kullanılması gerektiğinin altını çizdiklerini belirtti. Ulutaş, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi potansiyelinin yüksek olduğunu ancak kullanım konusunda henüz yolun başında olunduğunu vurgulayarak, “Türkiye genelinde 48 bin MW'lık ekonomik rüzgâr enerjisi potansiyeli bulunduğu dikkate alındığında ise 6 bin MW'la potansiyelimizin yalnızca yüzde 12-13'lük kısmını kullanabildiğimizi ifade edebiliriz” dedi. Açılışta son konuşmayı yapan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş ise hükümetin TMMOB yasasında değişiklik yapma çabalarına ve Kimya Mühendisleri Odası yönetim kurulunun mahkeme kararı ile görevden alınmasına değinerek, “TMMOB olarak, tarım arazilerinin ranta açılmasına, doğamızın yağmalanmasına, meraların yok edilmesine karşı çıktığımız için bunlar yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Çeşitli oturumlarda çok sayıda bildirinin sunulacağı, sergi alanında ise 19 sektör firmasının stantları ile yer aldığı 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi 30 Eylül 2017 tarihine kadar MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde devam edecek.

Editör: Haber Merkezi