ŞERMİN ÇOLAK/ İZ GAZETE - “Biz cenazelere gitmekten yorulduk” yorulduk sözleri ile motor kurye ölümlerine isyan eden Akgül, “Meclis’te motosiklet kullanan vekilimiz de var ama onlar bizim sorunlarımızla değil kendi sorunlarıyla ilgileniyor” çıkışında bulundu

Hayatını kaybeden tüm motor kuryeleri anarak sözlerine başlayan Akgül, kuryelerin çalışma koşullarından sendikalaşma süreçlerine kadar birçok konuyu değerlendirdi. Pandemi döneminde 230 motor kurye ölümü olduğunu mayıs ayında ise 7 ölüm olduğunu kaydeden Akgül, “Kurye olmak için artık sadece A2 ehliyetine sahip olmak yeterli, ehliyet kurslarından aldıkları eğitimle ancak motoru 2 tekerlek üstünde götürmeye çalışıyorlar fakat gelebilecek tehlikelere karşı herhangi bir önlemleri yok. Bunun için bizim de mesleki yeterlilik belgesi için başvurularımız oldu şu anda alınıyor ama bu zorunlu değil. Devletimizin bunu ileriki zamanlarda zorunlu hale getireceğini umuyoruz. Böyle olursa düşme eğitimi bile var. Tabi ki kazaları önleyemeyiz ama riskleri en aza indirgeyebiliriz” şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞLAR DA DUYARLI OLMALI’

Türkiye’de resmi olarak motor kurye sayısının 250 bin civarında gayri resmi olarak ise 1 milyona yakın olduğunu söyleyen Akgül, kurye olarak sendikalaşmadıklarını bunun nedeninin meslek sınıfında az tehlikeli iş sağlığı güvenliğinde çok tehlikeli gözükmeleri olduğunu belirterek, “Günde ½ motor kurye ölüyor pozisyona geliyoruz maalesef” ifadelerini kullandı.

Müşterilerin yemeğin soğuk ya da geç gelmesine kızdıklarını hatırlatan ve büyük firmaların bu konularda müşteriye hassasiyet gösterdiğini ancak motor kuryeye göstermediğini söyleyen Akgül, motor kuryelerin de işten çıkarılma korkusundan dolayı kuralsızlığa itildiğini bunu da halkın yaptığını dile getirdi ve vatandaşların da bu konularda duyarlı olması gerektiğini belirtti.

AKP’Lİ VEKİLE GÖNDERME

“Meclis’te motosiklet kullanan vekilimiz de var ama onlar bizim sorunlarımızla değil kendi sorunlarıyla ilgileniyorlar” sözleri ile AKP’li Kenan Sofuoğlu’na atıfta bulunan Akgül, “Hakkımızı savunacak milletvekilleri var mı bilemem. Ancak son günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi, CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi ve HDP’den destek geldi ama keşke iktidar partisi de destek verse” diye konuştu. Sendikalaşmanın sürekli önünü kestiklerini, işletmelerde ‘sendika çok kötü bir şey’ algısı oluşturulduğunu söyledi. Akgül, sendika demenin ‘hakkının korunması’ demek olduğunu belirtti. Farklı meslek gruplarındaki kişilerin de iş bulamadığı için motor kuryelik yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Burhan Akgül, “Biz cenazelere gitmekten yorulduk. Keşke bu ölümlere bir çözüm bulabilsek, sendikalaşmak şu anda hedeflerimiz arasında” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi