Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Kent Konseyi'nin 17'nci Seçimli Olağan Genel Kurulu, 12 Şubat Cumartesi Günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılacak. Saat 09.30 itibarıyla başlayacak olan Genel Kurul'da İzmir Kent Konseyi'nin yeni başkanı ve 14 kişilik yürütme kurulu seçilecek. Son seçimden bu yana İzmir Kent Konseyi Başkanlığı görevini yürüten Seniye Nazik Işık, İZELMAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Yrd. Doç. Metin Erten ve İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu Başkanı Yalçın Kocabıyık başkanlık için yarışacak. Heyecanla beklenen seçim öncesinde, başkanlığa talip olan Nazik Işık, Adnan Akyarlı ve Metin Erten İz Gazete'ye açıklamalarda bulundu.

BAŞKAN NASIL SEÇİLECEK?

Birinci turda hazirunun 3'te 2'sinin oyunu alan başkan seçilmiş olacak. Eğer ilk turda adaylardan biri yeterli oyu alamazsa seçimde ikinci tura geçilecek. Birinci turda en çok oy alan 3 aday ikinci turda yarışacak. İkinci turda hazirunun yüzde 50'sinden 1 fazlasının oyunu alan başkan seçilecek. Eğer adaylardan biri bu oranı yakalayamazsa seçim üçüncü tura kalacak. İkinci turda en çok oy alan iki aday üçüncü turda başkanlık için yarışacak. Üçüncü turda en çok oyu alan isim başkan seçilecek.

'KURUMSALLIĞI SAĞLADIK'

Seçime dair konuşan mevcut Başkan Nazik Işık, "İzmir Kent Konseyi'nin demokratik yapısını geliştirecek bir genel kurul olmasını diliyorum. Seçimlerin, karşılıklı saygı ve sevgi içerisinde geçeceğine eminim. İzmir sivil toplumu, bu olgunluğa sahiptir. Aday olan herkese teşekkür ederim. Kadınların desteklenmesini de özel olarak arz ediyorum. İzmir Kent Konseyi'nin uzun bir geçmişi var, bunun elbette başarılı ve zayıf kaldığı dönemler var. Geçtiğimiz dönemde; pandemiye, depreme rağmen pek çok çaba harcadık. Büyükşehir Belediyemizin ve Başkanımızın desteğiyle yeni binamıza geçtik. Birçok çalışmayı düzene soktuk, kurumsal bir gelişmeyi sağladık. Bu gelişmeyi, projelerimizi geliştirmek ve kurumsallığımızı artırmak için adayım" dedi.

'ORTAK AKIL' VURGUSU

Prof. Dr. Adnan Akyarlı ise, "Yetkilerimi, paydaşların etkin katılımının sağlandığı karar süreçlerinin çıktılarına göre kullanacağım ve sinerji yaratan ortak akıl oluşumunu kolaylaştıracağım. Benden önce yönetim görevi üstlenen yol arkadaşlarımla iletişim içinde olacağım ve onların birikimlerinden ve deneyimlerinden yararlanacağım. İnsan haklarını, engellilere, kadınlara ve çocuklara öncelik vermek suretiyle her koşulda savunacağım. İyiye kullanma yeteneğime güveniyorum ve bu güvenle aday olduğum görevi istiyorum. İzmir Kent Konseyi'ni ileri taşımak için gereken dönüşüm sürecini yatay örgütlenme anlayışı içinde, katılımcı ve demokrat bir yaklaşımla yönetmek üzere, yalnızca bir dönem için görev istiyorum" diye konuştu.

'TÜRKİYE'YE ÖRNEK MODEL'

Yrd. Doç. Metin Erten de, "Gündemlerimizi üyelerimizle birlikte belirleyeceğiz. Daha şeffaf ve bilgilerin herkese açık olduğu bir platform oluşturacağız. Hazirun listelerini güncelleyip tüm kenti kucaklayan bir yapıya dönüştüreceğiz. Kent Meclisleri katılımcı demokrasinin anahtarıdır. Kentimizin tüm sorunları ile ilgili çalışmalar yapılıp yöneticilere öneriler götürülecek. Çalışma şekli, projeleri, toplantı sistemi ve tüzüğüyle tüm Türkiye’ye örnek bir İzmir modeli uygulaması yaratacağız. İzmir’in demokratik, katılımcı, yaşanmak istenen örnek kent algısına katkı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi