Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü 4. Lisans Öğrencileri öncülüğünde “İzmir’de Çokkültürlülük ve Müzik” adlı dinleti düzenlendi. Dinleti, Ses Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Reyhan Altınay ve Öğretim Görevlisi Özgür Yurteri danışmanlığında Ege Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Altınay, “ Yaşadığımız çağ, çeşitli kültürlerin iç içe geçtiği ve yaşadığı bir çağ. Yaşadığımız bu topraklar ise geçmiş kadim kültürlerin katman katman yükseldiği bir medeniyetler beşiği ve eşsiz bir coğrafya. Bütün bu etkenleri düşündüğümüzde İzmir, çeşitli kültürlerin bileşkesi ve özeti niteliğinde bir kenttir.” dedi.

İzmir’de her şeyden önce Zeybek kültürü ve müziğinin hakim olduğunu söyleyen Doç. Dr. Altınay, “ Balkanlardan göç edenlerin ve Rumların müzik pratikleri de bizim müzik geleneğimizi etkilemiştir. Dolayısıyla Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği türleri kadim kültürlerin müzik geleneklerinden beslenmiştir.” diye konuştu.  Doç. Dr. Altınay, öğrencilerin sanat müziği ve halk müziği sazlarının hepsinin bir arada olduğu böyle bir soloyu ilk defa yaptıklarını belirtti.

“İzmir’de Çokkültürlülük ve Müzik” dinletisi programını Ses Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencilerinden İzel Susam sundu. Konuklara, bu dinletiyle İzmir kentinin kültürel çeşitliliğini yine kentin eşsiz ezgileriyle anlatmak istediklerini belirten Susam, “ Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği ana sanat dallarında eğitim alan sınıf arkadaşlarımızla birlikte müzik kültürümüze bütüncül bir bakış açısı sunmayı ve son bir defa huzurlarınızda olmayı arzu ettik.” dedi.

Dinletide, ‘Yağcılar Zeybeği’, ‘Bademliye Efem’, ‘Söylenir Gezersin de Yaban Ellerde’, ‘Ötme Bülbül Zeybeği’, ‘Sarı Olur Üst Yakanın Geveni’, ‘Bir Ataş Ver Cigaramı Yakayım’, ‘Entarisi Mavili’, ‘İzmir’in Kavakları’ gibi birçok eser seslendirildi. Ayrıca Muzaffer Sarısözen, Rakım Elkutlu, Avni Güler, Tanburi Ali Efendi, İsmail Kuloğlu, Bekir Zurnacı gibi birçok eser sahibi izleyicilere anlatıldı. 

 

Editör: Haber Merkezi