Emek ve Demokrasi Güçleri, 24 Nisan 1915'teki Ermeni Soykırımı'nın 102. yıl dönümünde soykırımla yüzleşmek ve hayatını kaybedenleri anmak için Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında kurumlar adına konuşan TMMOB İKK Sözcüsü Melih Yalçın, 24 Nisan 1915'in insanlık tarihinin en büyük acılarından birinin yıl dönümü olarak hafızalardaki yerini koruduğunu söyledi.  

Ermenilerin Anadolu topraklarından tehcir edilmesinin ardından arkalarında bıraktıkları yaşam alanlarının Ermenice olan isimlerinin değiştirildiğine dikkat çeken Yalçın, "Kültürel mirasları tahrip edilmiş, Ermeni halkının tarihsel varlığı bölge halklarına ve hatta Ermenilere dahi unutturulmaya çalışılmıştır. Söz konusu süreçte sadece Ermeniler değil, Asuri-Süryani halkları başta olmak üzere Anadolu'nun diğer Hıristiyan halkları da tehcir, mülklerine el koyulması ve katliamlardan nasiplerini almışlardır. Bu büyük sürgün ve katliam sürecinin en önemli amaçlarından biri, Anadolu'da varlık göstermeye başlayan yeni ulusal burjuvaziye sermaye birikimi oluşturulmasıdır. Başta Ermeniler olmak üzere katledilen, sürülen halkların el konulan malları, yerli burjuvaziye sermaye olmuştur" dedi.

Ermeni halkına yönelik düşmanlığın 21. yüzyılda da devlet eliyle körüklenmekte olduğunu ifade eden Yalçın, "Gazeteci Hrant Dink’in katledilmesi ile sonuçlanan derin komploya ilişkin açılan dava yıllarca sürüncemede kalmıştır. Yine Er Sevag Balıkçı’nın sözüm ona bir “kaza” kurşunu ile ölmesine yol açan olayın aydınlatılması ve sorumlularının cezalandırılmasına yönelik de hiçbir adım atılmamıştır. Tüm bunlar, bırakın 24 Nisan 1915 sonrasında yaşananların kabullenilmesi, bugün yaşananların bile aydınlatılmak istenmediğinin, Ermenileri katletmenin devlet nezdinde bugün de meşru olduğunun açık göstergesidir" diye konuştu. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak Ermeni halkının 1915'ten bugüne katliamlara maruz kalan bireylerini saygı ile andıklarını söyleyen Yalçın, bu büyük yaranın biraz olsun iyileşmesi için yapılması gerekenin inkârdan vazgeçmek, gerçeklerle yüzleşmek ve sorumluluğu kabullenmek olduğunu sözlerine ekledi. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi