Konak’ta mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi’nin yenilenmesi için 2016 yılında yap-işlet-devret modeliyle çalışmalara başlandı. İnşaat çalışmaları sürerken tarihi kalıntılara rastlanınca işin rengi değişti. İnşaat çalışmaları hemen durduruldu. Üçüncü derece arkeolojik SİT alanı olan bölgede İzmir Müze Müdürlüğü denetiminde sondaj ve kurtarma kazısı yapıldı. Kazı sonucunda antik Roma dönemine ait liman hamam kalıntısı, imparatorluk salonu, dükkân ve depolama alanları günyüzüne çıkarıldı. İzmir Gazetesi'nden Hayrullah Yıldız'ın aktardığına göre, Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı kararda antik Roma Dönemi’ne ait liman, hamam kalıntısı ve imparatorluk salonunun kompleks bir yapıya ait olduğu ve ‘mutlak korunması gerekli alan’ olduğu vurgulandı.

YÜREK SIZLATAN GÖRÜNTÜLER

Ancak aradan geçen süre içinde, zemin suyu ve yağmur suları ile birlikte tarihi alan göle döndü. Geçen ay yağan şiddetli yağmur ile tarihi alandaki su seviyesi iyice yükselince çürümeye terk edilen tarihi eserlerin durumu TBMM gündemine de getirildi. Fakat tarihi kalıntıların olduğu bölgede son bir aydır herhangi bir gelişme yaşanmadığı ortaya çıktı. Devam eden yağmurlarla su seviyesi iyice artan tarihi kalıntıların durumu yürekleri sızlattı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün, tarihi alandaki suların tahliyesi ve eserlerin korumaya alınabilmesi için, 9 Eylül Üniversitesi’nce hazırlanacak ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek raporu beklediği öğrenildi.

"EN DOĞRU RAPORU HAZIRLIYORUZ"

Hazırlanacak rapora göre, tarihi eserlere zarar vermeden suların nasıl tahliye edileceğinin belirleneceği ifade edildi.
9 Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Kazım Öz, “Kamuoyu ve yetkililer bir an önce suların çekilmesini istiyor. Ancak suyun çekilmesi alandaki basıncı arttırır. Bu başka problemlere de sebebiyet verebilir. Biz üniversite yönetimi olarak en doğru raporu hazırlamaya çalışıyoruz” dedi.

Raporun bitmesinin ardından vakit kaybetmeden projeyi uygulamaya koyacaklarını belirten Öz, “Aslında, kazı yapılmamış yerlerdeki tüm tarihi yapılar sular altındadır. Su tarihi yapıya zarar verir fakat çözümü yok değil. Çalışmalar en kısa sürede bitecek” diye konuştu.

CHP'Lİ BAKAN İSYAN ETTİ

Daha önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren ve konuyu TBMM gündemine getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, tarihi alanda yaklaşık 1 aydır hiçbir şey yapılmamış olmasına isyan etti. İzmirGazetesi’ne konuşan CHP’li Bakan, kültürel mirasa sahip çıkmak için konuyu gündeme getirdiklerini belirterek, “Biz kamuoyunun gündemine getirdik ve mirasımıza sahip çıktık ama iktidar cephesinden her hangi bir hareket gelmedi. Hiçbir adım atılmadı. Burada sorumluluk Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndadır. Ama hiçbir şey yapılmamış olması üzücü” dedi.
İzmir’deki diğer tarihi alanlara yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından bahseden CHP’li Bakan, “Örneğin Agora kazılarını finanse eden Büyükşehir Belediyesi’dir. Ama esas sahip çıkması gereken kurum Kültür ve Turizm Bakanlığı idi. Bakanlık, İzmir Büyükşehir’i örnek almalıdır. Biz, tarihi mirasımıza sahip çıkmaya ve kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi