Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2023 yılının şubat ayında, “Geleceğin Türkiye’sini İnşa Ediyoruz” sloganıyla 100 yıl aradan sonra yeniden İzmir’de düzenlenecek olan İzmir İktisat Kongresi’nin ön toplantılarını Çiftçi Buluşması’ ve ‘İşçi Buluşması’ ile başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla, Tarihi Havagazı Fabrikasında yapılan ilk oturumda; çiftçilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ele alınırken, ikinci oturumda işçilerin sorunları konuşuldu.

 Başkan Soyer, İzmir İktisat Kongresi’nin 8 aylık bir sürece yayılan kurgusunun ilk adımını atmış olmalarının heyecanı içinde olduklarını dile getirerek, tarihsel sorumluluğa vurgu yaptı. 

‘GURUR KAYNAĞIDIR’

Çiftçiler yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül 1922 ile 29 Ekim 1923 tarihleri arasındaki zaman diliminin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en kritik dönemine tekabül ettiğini belirterek, “Bir devletin kuruluşu, kurtuluşu, işte bu kısacık bu zaman dilimi içerisinde oluşmuştur. Ve bizim için, İzmir için çok büyük bir gurur kaynağıdır, aynı zamanda hem 9 Eylül’e hem de 29 Ekim 1923’te ilan edilecek Cumhuriyet’in iktisat politikalarının oluştuğu iktisat kongresine ev sahipliği yapmış olmak… İzmir, Türkiye’nin kurtuluşu demek olan 9 Eylül 1922’nin ev sahibidir, 29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyet’in, daha Cumhuriyet kurulmadan önce iktisat politikalarının oluştuğu İzmir İktisat Kongresi’nin de ev sahibidir. Her ikisi de Türkiye’dir. 9 Eylül aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşudur, 17 Şubat- 4 Mart İzmir İktisat Kongresi, aynı zamanda Türkiye İktisat Kongresi’dir. Özetle; İzmir, bu iki büyük tarihsel olaya ev sahipliği yapmanın gururuyla tarihsel bir misyon da üstlenmiştir. Çünkü yüzüncü yıl insanların, ülkelerin tarihinde uzunca bir zaman dilimine tekabül eder. Ve yüz yıl, mutlaka anılması gereken bir sonraki yüz yılın başladığının kabul edildiği bir tarihsel dönemeçtir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarihsel sorumluluğun bilinciyle uzunca bir süredir İktisat Kongresi’nin hazırlıklarını yapmak üzere çalıştık” diye konuştu.

‘GELECEĞE IŞIK TUTACAĞIZ’

“Bugün, İzmir İktisat Kongresi’nin 8 aylık bir zaman dilimine yayılan kurgusunu çiftçiler, kooperatifler, çiftçi temsilcileri, meslek odalarıyla, çiftçi dernekleriyle beraber atmış olduk” ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Soyer, “Biz burada 9 soru belirlemiştik ancak toplantı boyunca yapılan konuşmalarda ortaya çıktı ki; başka sorunlar, başka başlıklar, çözüm üretilmesi gereken başka konular var. Tüm katılımcılardan ricamız; bu sorunlarla ilgili dönüş bekliyoruz. Her biriyle ilgili kendi kurumsal kimlikleri açısından değerlendirmelerde bulunmalarını ve bu soruları cevaplamalarını beliyoruz, ki kongrenin sonunda geleceğe bırakacağımız kitabımız, videolarımız, belgesellerimiz bizden sonraki kuşaklara ışık tutsun. Çok heyecanlıyız. Burada bulunan herkes büyük bir tarihsel sorumluluk bilinciyle elinden gelen gayreti gösterdiğini ve bundan sonra göstereceğini ifade etti. Bundan çok mutluyuz, gururluyuz. İzmir, Türkiye’ye bu tarihsel sorumluluğu yerine getirecek. Bunu hep beraber başaracağız ve geleceğe ışık tutacak iktisat politikalarının şekillenmesinde sizlerin payı çok büyük olacak.  Sekiz aylık İktisat Kongresi, ikinci yüzyılın İktisat Kongresi, 1923’ten 2023’e, 2023’ten 2123’e gidecek yolda ilk adımı bugün çiftçi kardeşlerimizle ve temsilcileriyle atmış olduk. Hayırlı uğurlu olsun” açıklamalarında bulundu.

'ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDEYİZ’

İşçi ve işçi temsilcileri ile yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi: “Masanın etrafında toplananlar ve zoom ile bağlananlar Türkiye’de örgütlü emek gücünün çok büyük bir kesimini temsil ediyor. Eminim ki herkesin birbirinden öğreneceği çok konu var. Biz sadece sorunlarla ilgili değil çözüm arayışları içindeyiz. Bizden sonraki kuşaklar, emekçiler, işçiler için ne yapmalıyız, hukuki sorularını nasıl çözüm getirmeliyiz, dünyada yaşan krizlerde işçiyi koruyacak çözümler neler olmalıdır, işçinin hakkını korumak için ne yapılmalıdır arayışları içindeyiz. Sizleri bir araya getirerek İzmir’in tarihi misyonunu geleceğe taşımak amacımız. Düşüncelerinizi geleceğe aktarmaya çalışmak amacımız. Çok değerli konulardan, istatistiklerden bahsedildi, mutlaka bunları bir havuzdan birleştirelim. Burada konuşulanlar bir sonraki toplantıya gittiğinde bilimsel zeminin oluşmasını sağlayacaktır. Beğenmediğiniz isimler olabilir. İçine sindiremeyen arkadaşımız varsa katılmak zorunda değil. Buna mecbur değilsiniz. Olabilecek en büyük temsiliyeti sağlamaya çalıştık. Eksik kalan şeyleri sizler tamamlayacaksınız. Ama ben çok umutlandım. Bu masanın etrafında olan sizler, önerdiklerinizle geleceğe ışık tutacaksınız. Bizler de bunu kolaylaştırmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Umarım bu uyum ve heyecan bu toplantıların sonuna kadar devam eder ve İzmir İktisat Kongresi’nde Türkiye’nin geleceği için ışık olur, umut olur.”