NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, Konak Kent Konseyi, İzmir Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi bir araya gelerek, Bayraklı’da yapılmakta olan ve ülke genelinde 33 tane yapılması planlanan Şehir Hastanelerini protesto etti. Şehir Hastanelerinin kamu aleyhine bir uygulama olduğu dikkat çekilen açıklamaya CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve Buca İlçe Başkanı Hacer Taş ve EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar katıldı.

‘HASTA GARANTİLİ’

Şehir Hastaneleri döner sermaye ile çalışan kar garantili, kar amaçlı şirketler olduğunu ifade eden Mumcu, “İzmir Bayraklı Şehir hastanesi, Bakanın deyimi ile ‘sağlık üssü’ Türkerler ve Gama Holding ortaklığı tarafından inşa edilmektedir.  Şehir Hastaneleri bedelsiz olarak kendilerine sunulan hazine arazileri yani kamusal alanlar üstüne kurulmaktadır. Sağlık Bakanlığı devletin arazisine kurdurduğu bu işletmelere 25 yıl kira ödeyecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından bu şirketlere yüzde 70 doluluk yani hasta garantisi verilmektedir. Bu şirketler bir yandan bina karşılığı aldıkları kiradan diğer yandan da verdikleri hizmetten para kazanmaktadır” dedi.

ŞEHİR DIŞINDA YER ALIYOR

Yapılmak istenen kampüsün kent merkezine yaklaşık 13 km uzaklıkta ve ulaşımın oldukça kısıtlı olduğunu söyleyen Mumcu, “İzmir Bayraklı’da “Entegre Sağlık Kampüsü”  adı altında inşa edilen garabet hastane, tüm diğerleri gibi şehrin dışında yer almakta. 2060 yatak, 51 ameliyathane, günlük 71 bin kişinin girip çıkacağı planlaması ile yapılan bu şehir dışı hastanede hastane içi ulaşım da ayrı bir sorun olacak. 575 bin m2’lik kapalı alana sahip olan hastanede servisler arasındaki mesafelerin uzaklığı sağlık hizmetini aksatacak olumsuzluklar yaratacaktır” diye konuştu.

‘NİTEKLİKLİ SAĞLIK İSTİYORUZ’

Toplanan 15 bin kadar imzayı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edeceklerini belirten Mumcu, “Sağlık Bakanı’nın dediğinin aksine bizler ‘dev bir sağlık üssü’ değil, kent içinde kolay erişebileceğimiz, nitelikli sağlık hizmeti alabileceğimiz sağlık kurumları istiyoruz. Alıştığımız, kentin ve bizlerin hafızalarında yer alan hastanelerimizin değiştirilmesini, dönüştürülmesini ya da kapatılmasını istemiyoruz” dedi.

‘İTİRAZ EDİYORUZ’

Basın açıklamasının ardından gazetemize konuşan CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu şunları söyledi: “Hastaneler halkındır diyoruz. Bu irade halkın iradesidir. Burada basın açıklamasında bulunan tüm kurum ve kuruluşlar olarak biz bu iradeye sahip çıkacağız. Devletin sağlık politikaları, insanı sağlıklı hale getirmek içindir. Ancak mevcut politikalar insanımızın hasta olmasına neden oluyor. Hasta garantili yapılan bu hastaneler insanların müşteri olarak gösterildiğini de kanıtıdır. O yüzden bu projeye itiraz ediyoruz. Hastanelerin halkın olduğu bilinciyle bu iradeyi ortaya koymaya devam edeceğiz.

Fotoğrafltı: Yapılan açıklamanın ardından toplanan 15 bin imza İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne teslim edildi.

Editör: Haber Merkezi